сметките на британски домакинства
Снимка: Oleg Magni @ pexels.com

Около 1,5 милиона британски домакинства буквално се „борят“ да плащат сметките си за храна и енергия на фона на задълбочаващата се криза на разходите за живот, която ще хвърли Великобритания в рецесия. Това показва оценката на Националният институт за икономически и социални изследвания Niesr. 

Нарастващата инфлация, задвижвана допълнително от войната в Украйна, последствията от Brexit и от пандемията удрят все повече домакинства на Острова. По този повод Niesr призова правителството да предложи спешна подкрепа, защото според прогнозите над 250 000 домакинства „ще изпаднат в нищета“ следващата година. Общият брой на хората  в крайна бедност ще достигне около един милион души, ако не бъдат предприети спешни действия.

Според макроикономическата прогноза, кризата ще доведе до изпадането на Великобритания в сериозна рецесия и то още тази година. След две поредни тримесечия на намаляващ брутен вътрешен продукт (БВП), икономиката на страната ще се свие още през третото и четвъртото тримесечие.

Националният институт за икономически и социални изследвания призова финансовият министър Риши Сунак да увеличи плащанията по Universal Credit с £25 на седмица и да нареди еднократно изплащане по £250 в брой на 11,3 милиона домакинства с по-ниски доходи.  Докладът на Niesr прогнозира още, че Bank of England ще трябва да повиши лихвите до 2% до края на 2022 година и до 2,5% през 2023-а, за да се опита да ограничи поне малко растящата инфлация.

Според много икономически прогнози комбинацията от финансови шокове като Brexit, Covid-19 и покачването на цените на енергията ще оставят доходите на хората във Великобритания по-ниски за дълъг период от време.


loading...