производството и износа на петрол през март Спадът на цените на петрола Кои държави ще свършат петрола най-бързо цените за купувачите на петрол
Снимка: Saudi Oil

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Спадът на цените на петрола и природния газ тази година ще ограничи глобалния икономически спад, особено в Европа – регионът, в който страховете от рецесия и покачваща се инфлация са утихнали засега.

Цените на петрола в момента се търгуват около 80 долара за барел, но бяха достигнали 100 долара и в един момент 120 долара за барел – през пролетта на миналата година. Цените на природния газ в Европа са на 18-месечно дъно, заради плановете за спестяване на енергия, намаляването на търсенето и запаси доста над средното ниво, както и по-мекото време през по-голямата зима.

Икономиката на Европа се представя по-добре през последните месеци, в сравнение с очакванията през есента, заради по-малкият натиск на енергийните цени върху промишленото производство и връщане на доверието на потребителите.

Икономическата картина в Съединените щати е по-различна, но потребителите също усетиха облекчение в цените по бензиностанциите през последните месеци, в сравнение с рекордните цени от над 5 долара за галон обикновен бензин (близо 4 литра), пише Oilprice.

По прогнози на някои експерти обаче разходите могат да продължат да поддържат висока инфлацията, по-висока, отколкото Фед би искал.

Фед няма да спре с повишенията на лихвените проценти и дори може да се върне към повишение от 50 базисни пункта веднага след края на този месец. Потребителите ще го усетят.

Спадът в цените на енергията обаче помогна на икономиките през последните месеци, коментират икономисти пред The ​​Wall Street Journal.

Имаше много сериозни притеснения, че Европа ще потъне в рецесия през последното тримесечие на 2022 г., но континентът успя да избегне свиване в края на миналата година. Най-новите прогнози сочат, че еврозоната ще избегне рецесията и тази година и ще успее да постигне малък икономически растеж, отново заради на по-ниските цени на енергията, отколкото през пролетта и лятото на 2022 г., след началото на войната и промяната в световната търговия с енергия.

Най-голямата икономика в Европа Германия има прогноза за ръст от 0,2% в сравнение с по-ранна прогноза за свиване от 0,6%, което е „значителен обрат, предизвикан от намаляване на цените на енергията, успокояване на веригите за доставки и политическа подкрепа за домакинствата и бизнесите“, според европейския комисар Паоло Джентилони,. „Икономиката на ЕС влезе в 2023 г. на по-здрава основа от очакваното и изглежда ще избегне рецесията“, отбеляза той.

САЩ обаче може да не избегнат рецесията, защото повишенията на лихвените проценти може да наваксат икономическата активност.

Перспективите за икономически растеж за 2023 г. в световен мащаб са се подобрили значително от декември, смята Fitch Ratings в последния си доклад за глобалните икономически перспективи от миналата седмица. Но въздействието от повишаването на лихвените проценти върху реалната икономика все още предстои и това може да тласне икономиката на САЩ към рецесия по-късно тази година, смята рейтинговата агенция.

Все пак Fitch предупреди, че закъснелият ефект от повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ и Фед може да се усети по-късно тази или през следващата година.