Снимка: www.g20.org

В Неапол, под председателството на Италия, се проведе срещата на Г-20 за околната среда в петък. Тя се състоя в Кралския дворец, който бе отцепен от полицията заради протести на граждани и природозащитници.

Срещата бе ръководена от министъра на екологичния преход на Италия Роберто Чинголани. Той обяви, че е одобрено комюникето за климата и енергетиката, предаде БНР.

До него се стигна най-трудно, тъй като Индия държи на въглеводородните горива за икономиката си. Съгласието на Китай обаче доведе до преодоляване на създалата се ситуация и така бе оформен окончателния документ по въпроса.

Друг документ отразява съгласие за обработката на отпадъци и използването им като рециклиран материал, както за трансгранично управление на водните ресурси, достъпа до питейната вода и на отпадъчните канализации.

Държавите от Г-20 се договориха за климата и енергетиката

Има единомислие за защита на морското биоразнообразие извън националните юрисдикции, за регулиране на добивите от морското дъно и морските защитени зони в Антарктида.

Протестите на граждани и природозащитници от цяла Италия в Неапол преминаха под надслов „Екопарад”.

Държавите от Г-20 се договориха за климата и енергетиката
Снимка: www.g20.org

Бе изразено недоволство срещу начините, по които големите световни сили управляват ситуация от такъв мащаб и значение. Изтъкна се, че територията на област Кампания е станала символ на опустошението на околната среда.

Вижте още:
Климатолози: Големи наводнения са възможни и у насКатастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас, предупреди климатологът Симеон Ма…Jul 19 2021skafeto.com

Учени предизвикаха потоп в пустинята (ВИДЕО)Силните дъждове доведоха до наводнения и истински потоп в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Дъждов…Jul 19 2021skafeto.com

Големи наводнения и в КитайПродължителните поливни дъждове в централната китайска провинция Хенан са причинили смъртта на най-м…Jul 21 2021skafeto.com

Възстановяването на Германия от наводненията ще отнеме годиниВъзстановяването на зоните във федералните провинции Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, засегн…Jul 20 2021skafeto.com


loading...