ОПЕК+
Владимир Путин на среща със заместник престолонаследник и министър на отбраната на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман Ал Сауд в Кремлин през 2017.

Срещата на ОПЕК+, планирана за понеделник, бе отложена за 9 април след разногласия между Русия и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. В последните дни спорът за това кой е виновен за намаляване на цените на петрола става все по-остър.

Цените на петрола достигнаха 18-годишно дъно на 30 март поради намаленото търсене, причинено от пандемията от коронавирус, както и от неспособността на ОПЕК и други производители, водени от Русия, да предложат по-ранна сделка ограничаване на производството, която изтече на 31 март.

Вашингтон обаче все още не е поел ангажимент да се присъедини към усилията и руският президент Владимир Путин в петък обяви, че вината за срива в цените е на Саудитска Арабия. Това изказване пък предизвика твърд отговор от Рияд в събота.

„Руският министър на енергетиката беше първият, който заяви пред медиите, че всички участващи страни са освободени от ангажиментите си от първия април, което доведе до решението, което страните са взели, за да повишат производството си“, съобщи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

„Първата причина за срива на цените на петрола е коронавируса в света. Втората причина за срива на цените е оттеглянето на нашите партньори от Саудитска Арабия от сделката за ОПЕК+, увеличаването на тяхното производство, както и съпътстващата информация, че те са готови дори да предоставят отстъпка за петрола „, обяви Путин в петък.

Новата дата за срещата на ОПЕК+

Заради разногласията между Москва и Рияд конферентният разговор-среща бе отложен за 9 април, за да има повече време за преговори между двете страни.

БГНЕС припомня, че по-рано Саудитска Арабия призова участниците в ОПЕК+ да се съберат на извънредна среща заедно с другите държави, за да балансират нефтения пазар. В петък източник каза за агенция РИА Новости, че ОПЕК+ ще обсъди на 6 април възможността за съкращаване на добива с 10 милиона барела на денонощие.

Руският президент Владимир Путин и министърът на енергетиката Александър Новак заявиха, че петролният пазар изисква съвместни действия, за които руските нефтодобивници са готови, но заедно с ОПЕК+ и такива големи нефтодобивни страни като САЩ.

Вижте още:
Цената на петрола отново паднаЦените на петрола отново се понижиха след като пакетът за подкрепа на американската икономика беше с…Mar 23 2020skafeto.com

Цените на петрола се сринаха до 17-годишни минимумиЦените на петрола продължиха да падат на азиатските пазари в понеделник и удариха при 17-годишно дън…Mar 30 2020skafeto.com

Путин и крал Салман ще се координират за цената на петролаРуският президент Владимир Путин и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ас Сауд се догово…Feb 4 2020skafeto.com

loading...