срив на турската лира

Безпрецедентният срив на турската лира доведе до масови протести в Анкара и настоявания за оставката на правителството. През последните месеци цените в страната вървят стремглаво нагоре.

„Всичко поскъпна. Един обикновен пилешки дюнер, който преди струваше 10 турски лири, сега е 13. Наложи ми се да купя белина. Взех я за 89 турски лири, а до скоро беше за 50”, споделя зъболекарят от Бурса Танер Чавуш, предаде Нова.

Оказва се обаче пазарът е толкова изгоден за българите, че се организират шопинг екскурзии с автобус до съседна Турция. „Цените са в пъти по-евтини, отколкото в България. Предимно се пазаруват хранителни продукти”, казва собственикът на туристическа агенция Адриана Панайотова.

Посещенията обаче не се приемат еднозначно. Доктор от Одрин преди дни алармира, че българските туристи не носят маски и не спазват правилата в пандемия.

Спадът на турската лира има и положителен ефект – прави турския износ конкурентноспособен. Хората са оптимисти, че ситуацията ще се нормализира в следващите месеци.

Вижте още:
Турската лира с рекорден сривТурската лира отбеляза нов спад. Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Ердоган, че с действ…Nov 24 2021skafeto.com

Турската лира се срина след експулсирането на посланицитеТурската лира се срина до рекордно ниски нива в търговията днес, след като през уикенда президентът …Oct 25 2021skafeto.com


loading...