Стево Пендаровски
Стево Пендаровски

Сериозно признание за страната ни и за премиера Бойко Борисов направи в първото интервю президентът на република Северна Македония Стево Пендаровски за българска медия.

„Не е преувеличение квалификацията, която Зоран Заев често дава за ролята на Бойко Борисов и настоящото българско правителство през последните две години, според която българският премиер заедно с Ципрас са помогнали да излезем по-бързо от международната изолация, заявява Пендаровски пред Нова.

„Наистина смятам, че договорът за приятелство с България, колкото и да изглежда, че е нещо обикновено, когато ние го подписахме, ние току-що бяхме се освободили от един тежък авторитарен режим на Никола Груевски, а това не бе просто един антизападен режим, но и антиалбански и с антибългарско настроение.“, казва македонският президент.

Договорът за добросъседство беше подписан на 1 август 2017 г., само два месеца и половина след съставянето на правителството на Зоран Заев. Атмосферата беше все още такава, каквато беше по-рано, не беше променена. Ние нямахме време да кажем, че хората там на Изток от нас не са наши врагове.

България е страна-член на ЕС от дълги години, а също така и на НАТО, и като изключим солунското пристанище, е нашата най-близка врата към Европа. Признаването на независимостта на Македония през 90-те години на миналия век беше категорична заслуга на президента Желю Желев и помощта, която ние получихме, след като Гърция наложи ембарго в продължение на година и половина, признава държавникът.

Тогава, според данните на Световната банка, нашата икономика загуби около 60% от БВП. Не можем да забравим приятелската помощ на България и Турция, която те ни оказаха тогава по Коридор №8, който никога не се направи докрай и това е наша грешка, не ваша. И искам да кажа, че в такава атмосфера не беше никак лесно да се направи такъв договор. Беше тежко. В това се състои голямата заслуга и на Борисов, и на Заев в този момент“, поднася благодарност Стево Пендаровски.

Още:
САЩ: Браво на България за Ф-16, очакваме Северна Македония в ПактаАмериканският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за самолетите Ф-16, съоб…Nov 21 2019skafeto.com

Северна Македония може да започне преговори с ЕС през майЗападната ни съседка, Република Северна Македония се надява да получи покана за започване на прегово…Nov 13 2019skafeto.com

Сергей Станишев: ЕС направи грешка със Северна Македония и Албания„Трябваше да бъдат отправени покани към Северна Македония и към Албания за започване на преговори за…Oct 20 2019skafeto.com

loading...