стена по границата с Мексико
Калифорния, САЩ (вляво) и Тихуана, Мексико (вдясно) | Източник: Wikipedia Commons (CC-BY2.0)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Генералният план на американския президент Доналд Тръмп за изграждане на стена по границата с Мексико парадоксално също има за цел да попречи на гражданите на ЕС да се промъкнат в страната.

Миналата седмица американските гранични власти заявиха, че са прихванали хора по границата с Мексико от 40 различни страни, „включително Бангладеш, Турция, Румъния и Китай“.

Според данни, предоставени от Агенцията за митническа и гранична защита на САЩ, почти 1000 румънци, включително шепа други граждани на ЕС от страни като Унгария и Великобритания, са били заловени, опитвайки се да влязат в САЩ през 2017 г.

„Хората пътуват хиляди километри от другото полукълбо на Земята, за да се опитат да влязат незаконно в Съединените щати, като използват същите пътища като централноамериканците“, казват властите.

Данните на Агенцията за митническа и гранична защита на САЩ показват, че румънците са на първо място в списъка на гражданите на ЕС, които са се опитвали да се промъкнат в страната от Мексико или Канада.

Въпреки че цифрите са сравнително малки спрямо общата цифра от 310 000, около 433 от тях са били румънци, уловени само по мексиканската граница. Други 450 румънци са били заловени на границата с Канада, докато 13 са се опитали да влязат от Атлантическия и Тихоокеанския бряг.

Данните за Румъния отбелязват постоянство в последно време, след като през 2016 г. над 2000 души бяха уловени само на мексиканската граница.

За разлика от повечето граждани на ЕС, румънците не получават безплатен пропуск за влизане в САЩ в рамките на своята програма за освобождаване от визи. Това означава, че за румънците се изискват визи, за да пътуват до САЩ за туризъм, бизнес и дори транзит.

Според Европейската комисия, процентът на отказ на визи за румънци в САЩ през 2018 г. е около 11% – много по-висок, отколкото за България, Хърватия, Кипър и Полша. За граждани на България, Хърватия, Кипър и Полша през 2017 г. също се изискват визи за влизане в САЩ, но малко от техните граждани биват заловени при опити за нелегално преминаване.

Американските гранични власти са регистрирали нула граждани, заловени от Хърватия, само един от Кипър, пет от България и девет поляци за цялата 2017 г.

Те са заловили 15 унгарци и 17 души от Обединеното кралство, както и такива от Белгия, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Словакия и Испания.

През 2018 г. републиканските сенатори в САЩ се опитаха да наложат визи на милиони граждани на ЕС, които посещават ЕС, въз основа на по-широка загриженост за тероризма. Техният аргумент бе, че повечето от атаките в Европа са извършени от европейски граждани, притежаващи паспорти на страни-членки.
Тръмп удря мексиканските наркокартелиАмериканският президент Доналд Тръмп обяви, че се работи върху идеята в близкосрочен план мексиканск…Nov 27 2019skafeto.com


loading...