русия нато източния фланг на Алианса
Източник: NATO

Генералният секретар на ООН Йенс Столтенберг потвърди, че официални представители на Швеция, Турция и Финландия ще се срещнат на 12 юни, за да обсъдят кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Това съобщи Би Би Си.

В четвъртък Швеция прие нов закон за борба с тероризма, с който се отменя оръжейното ембарго и се засилват дейностите за борба с тероризма, включително срещу Кюрдската работническа партия (ПКК).

Според Столтенберг Швеция е изпълнила ангажиментите си и е предприела важни конкретни стъпки, за да отговори на опасенията на Турция.

Според ръководителя на НАТО Швеция все още има време да стане член на Северноатлантическия алианс до срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Тази цел беше поставена на миналогодишната среща на върха в Мадрид.

След началото на войната в Украйна, Швеция, заедно с Финландия, подаде молба за членство в отбранителния съюз НАТО след години наред неутралитет.

В началото на април Финландия беше приета като 31-ви член, докато Швеция все още не е получила одобрението на Турция и Унгария. Турция оправдава блокадата си с недостатъчните действия спрямо кюрдските „терористични организации“ в скандинавската страна.

В Швеция от четвъртък са в сила нови закони за борба с тероризма. Според тях участието в терористична организация, финансирането на такова участие или подпомагането ѝ по какъвто и да е друг начин е наказуемо. Затягането на антитерористичните закони се подготвя от години. Стокхолм се надява, че новото законодателство ще допринесе за разрешаването на спора с Турция.


loading...