нато украйна

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

НАТО седи до Украйна, помагайки й да укрепи своите отбранителни институции и въоръжените си сили, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред депутатите в парламента на страната.

Той обърна специално внимание върху суверенното право на страната да реши дали да се присъедини към организацията – по думите му никой отвън няма право да налага вето, защото времето на сферите на влияние е останало в миналото.

„Украйна достига евроатлантическите принципи и стандарти, за да отговори на очакванията на своите граждани. Процесът на реформиране е абсолютно необходим за бъдещето на Украйна, сигурността и просперитета на вашата страна и пътя ви към бъдещо членство в НАТО.“ – каза още генералният секретар на Алианса, цитиран от агенция „Укринформ“.

Вчера в Украйна пристигна делегация на НАТО, водена от Столтенберг.

„Украйна измина значителен път и трябва да постигне още много. НАТО ви подкрепя, защото споделяме общи ценности – любов към свободата, демокрацията, правата на човека и върховенството на закона.“ – подчерта генералният секретар на НАТО.

Пред депутатите той цитира стихове на украинския поет Тарас Шевченко, които бяха посрещнати с аплодисменти.

В заключение Столтенберг отбеляза, че свободата е не просто право, но и отговорност да се действа, но не заради собствения интерес, а в интерес на всички хора.

Това е втората му реч пред украинския парламент. За първи път той говори пред Върховната рада през юли 2017 г.

Йенс Столтенберг подчерта пред украинските си домакини, че Украйна като суверенна държава има право да избира своята система за сигурност и увери, че вратите на НАТО остават отворени за нея.

По думите му, пътят към членството не е лек, но който се стреми към него трябва да е отдаден на тази цел и да осъществява реформи.

„В края на краищата въпросът за членството се решава от членовете Алианса и от тези, които искат да се присъединят към него, и само от тях. Никой няма право да налага вето отвън. Времето на сферите на влияние остана в миналото.“ – изтъкна Столтенберг.

На съвместното заседание на комисията Украйна-НАТО, което се проведе днес в Киев, беше приета декларация, в която се подчертава, че Алиансът подкрепя международните санкции срещу Русия заради агресията й срещу Украйна. В документа се казва, че сътрудничеството с Москва е невъзможно без конструктивни промени в поведението й.
Ердоган в гневна реч: Откога НАТО защитава терористите?Турският президент Реджеп Ердоган, който е на посещение в Азербайджан, се обърна към ЕС с призива да…Oct 15 2019skafeto.com