Столтенберг Войната НАТО Русия Украйна в България нато коронавирус дезинформация за COVID-19 Йенс Столтенберг Давос нато военно учение нато ирак Столтенберг Украйна
Йенс Столтенберг (Wikipedia Commons CC-BY2.0)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли обвиненията за умората на Запада от войната в Украйна и заяви, че цената, която Алиансът ще плати, ако Русия победи, ще бъде много по-висока, предаде АП.

„Да, плащаме цена, но цената, която плащаме тук, може да се измери в пари. Цената, която плащат украинците, се измерва в човешки животи – всеки ден се губят човешки животи“, каза Столтенберг.

Той подчерта, че руският президент Владимир Путин е направил огромна грешка във войната срещу Украйна. НАТО е готова да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

„Да, НАТО може да подкрепя Украйна в продължение на години. Но това ще има последици не само във военната сфера, но и в промишлеността. Трябва да увеличим производството. Можем също така да научим много. Нуждаем се от силна отбрана, за да предотвратяваме войни“, заяви генералният секретар на НАТО.

По-рано Столтенберг заяви, че Украйна трябва да бъде подкрепена в подготовката за отоплителния сезон, тъй като зимата ще бъде трудна. Освен това Русия води война на изтощение.