Столтенберг

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идващата зима ще бъде трудна не само за Украйна, но и за страните, които я поддържат“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в статия във „Файненшъл Таймс“, в която описва рисковете пред пакта.

„Единството и солидарността на блока ще се натъкнат на сериозни изпитания, тъй като хората и фирмите в европейските страни продължават да изпитват върху себе си последствията от стремителния ръст на енергийните цени и поскъпването на живота“, отбелязва Столтенберг.

Той не изключва и вероятността от „социални вълнения“ и „прекъсвания на тока“ в западните страни, предава Дир.бг.

„Изправени сме пред трудни шест месеца, под угрозата от енергийни сривове, смущения и може би дори граждански размирици. Трябва обаче да запазим курса си и да се противопоставим на тиранията – заради Украйна и заради самите нас“, пише Столтенберг.

„Действително плащаме цена за своята подкрепа за Украйна. Но тази цена се измерва в долари, евро и лири, докато украинците заплащат с живота си. И всички ние ще платим много по-висока цена, ако Русия и други авторитарни режими смятат, че могат да нахлуват в територията на своите съседи и да погазват безнаказано международното право. Ако Русия спре да воюва, ще има мир. Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима нация. Ние имаме морална отговорност да подкрепяме тази независима демокрация в сърцето на Европа“, заявява шефът на НАТО.

Според него санкциите имат ефект върху Русия, а военната помощ за Украйна трябва да продължи. А ако не бъде възпряна, Русия може да нападне дори НАТО. „Цената, която плащаме в подкрепа на Украйна, е от полза и за нашата собствена сигурност“, предупреждава още Столтенберг.

По-рано беше съобщено, че по спешна молба на министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников Североатлантическият алианс е призовал държавите членки да предоставят зимна екипировка за украинските въоръжени сили.

Виж още:Ответен удар: Путин спира доставките на газ за Европа, ако ЕС наложи таван на ценитеКато „абсолютно глупаво решение“ определи руският президент Владимир Путин намерението на Европейска…Sep 8 2022skafeto.com