космическа икономика

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Не е напълно невъзможно трите обекта, които САЩ свалиха миналия уикенд, да имат връзка с извънземни. Но е доста по-вероятно те просто да са свързани с нарастващата космическа икономика, пише изданието Business Insider, цитирано от money.bg. Едно е сигурно – към момента става дума за НЛО (неидентифицирани летящи обекти).

Миналата седмица САЩ свалиха три неидентифицирани обекта над Аляска, Канада и езерото Хурон. Във вторник тази седмица говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че няма доказателства, че някой от тях е свързан с китайското разузнаване, за разлика от шпионския балон, свален по-рано този месец.

Въпреки че американското правителството все още не е анализирало останките, Кърби заяви, че „водещото обяснение“ в американската разузнавателна общност е, че обектите „може да са балони, които просто са били свързани с търговски или изследователски субекти. „Следователно те са добронамерени“, коментира президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък.

Три дни по-рано Кърби каза, че „редица субекти – включително държави, компании, изследователски и академични организации – експлоатират обекти на тези височини за цели, които изобщо не са престъпни, включително за научни изследвания.“

Работата е там, че никой към момента не претендира за собственост върху летящите обекти, които могат да са на 90 държави и приблизително 10 000 компании, участващи към момента в глобалната космическа индустрия.

През последното десетилетие инвестиции от правителства, корпорации и милиардери като Илон Мъск и Джеф Безос вдигнаха цената на тази индустрия до оценка от близо $500 милиарда към 2021 година. До 2030-а се очаква тя да нарасне до над $1 трилион, по данни на Bank of America.

BofA дефинира космическата икономика като „пълен набор от дейности и използване на ресурси, които създават и осигуряват стойност и ползи за човечеството в сферата на изследване, разбиране, управление и използване на космоса“.

Това включва научноизследователска и развойна дейност, производство на космическа инфраструктура и научни изследвания, свързани с индустрията.

Приблизително 80% от световната космическа икономика е свързана с търговски космически продукти и услуги, докато 20% от нея е свързана с държавни инвестиции.

През 2022 година Европейският съюз обяви, че ще инвестира приблизително $15 милиарда през следващите пет години в програми за изследване на космоса, наблюдение на Земята и изстрелване на сателити.

В САЩ НАСА и Министерството на отбраната са най-големите клиенти в индустрията, възлагайки договори на компании като Boeing, SpaceX и Lockheed Martin.

Не е ясно до каква степен космическата индустрия използва балони и подобни обекти. Но в началото на тази седмица от Белия дом обявиха, че президентът Байдън ще създаде екип за анализ на неидентифицираните летящи обекти във въздушното пространство на САЩ.

Според Кърби това ще включва достигане до компании, които произвеждат метеорологични балони и подобни летящи апарати, за да научат „кой е на тази надморска височина и какво прави, разбира се, за напълно законни цели“.

Но като се има предвид, че САЩ са обявили над 500 наблюдения на „неидентифицирани въздушни феномени“ от 2021 година насам, според доклад на Националното разузнаване, някои хора се съмняват защо този екип се създава чак сега. И се питат дали пък не е възможно тези летящи обекти да представляват заплаха.

Вижте още:
Много рядък за наблюдение феномен бе заснет в небетоИнтересен и рядък природен феномен бе заснет в нощното небе над Унгария от любител-фотографът Марко …Feb 27 2021skafeto.com