Цените на петрола ОПЕК+ петрол Петролът на ОПЕК за барел

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Стратегическият петролен резерв на САЩ се презарежда възможно най-бързо, докато цените на петрола се понижават, но темпото достигна физически лимит. Администрацията на Байдън „източи“ 180 милиона барела от стратегическия петролен резерв миналата година, за да стабилизира цените, след като скочиха след войната на Русия в Украйна. Сега се връщат по 3 милиона барела петрол на месец.

„Зареждаме толкова бързо, колкото можем“, коментира Дейвид Търк, заместник-министър на енергетиката. „Правим това през последните няколко месеца. И при това ценово ниво ще продължим да го зареждаме“, заявя той пред Bloomberg TV.“

Суровият петрол WTI се търгува за 73 долара за барел, което е спад от върха, отбелязан през септември, когато беше на стойност от близо 94 долара. Този спад в цените се дължи на факта, че производството на суров петрол в САЩ е поставило нови рекордни нива от над 13,2 милиона барела на ден.

През октомври Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че иска да купи 6 милиона барела суров петрол за запълване на стратегическия си петролен резерв. Тази година Министерството на енергетиката многократно е заявявало, че иска да започне презареждане на стратегическия петролен резерв, но единственото което го е спирало е неподходящата цена, след като целта е диапазон между 68 и 72 долара максимум за барел, пише Oilprice.

Но колкото и ниски да са цените, има ограничение за това колко петрол може да се насочи към стратегическия резерв. 3 милиона барела на месец е текущият физически лимит, който САЩ могат да изкупят.

Въпреки, че цените паднаха до близо 70 долара по-рано тази година, Министерството на енергетиката купи само няколко милиона барела за резерва си.

Текущият запас от петрол в резерва е приблизително 352 милиона барела, според Администрацията за енергийна информация, което се движи около 40-годишно дъно и по-малко от половината от най-високите стойности за всички времена от 2010 г., пише Business Insider.