руски дезертьори

Руската военна стратегия в Украйна се променя, според много анализатори, предава БНТ.

След като западни анализатори вече открито говорят, че скоростта на руското настъпление в първоначалните етапи е била значителна, скоростта сега се забавя.

Градове в Украйна бяха заобиколени. Сега предстои, според експерти, да бъдат обградени.

Трите оси на настъпление остават същите: към Киев, от Харков и към Марипуол, където е батальонът „Азов“ и от Херсон към Одеса.

С изключение на завладяването на няколко градчета северно от Мариупол засега сухопътното настъпление временно е спряно. Причината, според наблюдатели, е необходимостта комуникационните и логистични линии да бъдат заздравени.

Това, което предстои, според анализатори: установяване на пълна въздушна доминация, сухопътен коридор от Одеса към Мариупол и укрепване на силите край Киев.

Русия ще продължи с въздушните удари по останалите използваеми писти, самолети и мобилни ПВО установки в Украйна. Целта: потискане на противовъздушната отбрана на страната, според експерти, които очакват да последва обсада на градове като следващ етап на руската тактика.

Може би не е коректно да я наречем „руска“, тя е изцяло съветска. Те изпращат колкото се може повече хора, опитвайки се да пробият през украинските отбранителни линии, с цел превземане на главните ни градове, каза Константин Батозский, анализатор, Украйна.

Столицата Киев ще продължи да бъде главен обект на настъплението – от запад, изток и север.

„Киев, според мен, ще сподели съдбата на Харков и Мариупол. Руснаците ще започнат да обстрелват всеки площад и всяка къща – те вече го правят, за да изплашат цивилните и да притиснат украинската страна да търси спиране на огъня. Те ще продължат, докато не превърнат Киев в Алепо“, каза Константин Батозский, анализатор от Украйна.

Ще продължат усилията за превземане на Мариупол, където е батальонът „Азов“, според експерти, както е възможен и десант към Одеса, за да бъде отворен коридор от пристанището до Мариупол.

Досега не са успели да атакуват брега край Одеса, защото въоръжените ни сили отвръщат на огъня веднага. Слаба позиция е да се атакува град от морето. Това изисква огромен човешки ресурс и води до огромни загуби, каза Константин Батозский, анализатор, Украйна.

Десант към Одеса би могъл да бъде подпомогнат от настъпление на руски сили от Приднестровието.

Руските войски там са в повишена бойна готовност, но засега не се придвижват. Руснаците имат летище там и могат да доставят безпроблемно оръжия.

Приднестровието е една от рисковите зони. Украинската армия е готова да ги пресрещне около Виница и Одеса, допълва Константин Батозский, анализатор, Украйна.

Русия ще продължи военоморската блокада на Украйна.

Руската блокада е най-голямата заплаха за гражданското морско плаване в Черно море. И всички крайбрежни страни, като България, трябва да се притесняват, защото степента на риска в региона ще продължи да се увеличава, смята Константин Батозский, анализатор, Украйна.

По информация на Института за изследване на войната, Русия изтегля резерви към Украйна от Армения и Далечния Изток, както и наемници от Сирия.

Остават открити два въпроса.

Какво ще стане, ако конвой със западни въоръжения в помощ на Украйна бъде счетен за легитимна цел от Русия и бъде унищожен?

и

Как стратегията на Русия в Украйна ще бъде подкрепена от т.н. „ядрено сигнализиране“ за възпиране на Запада?

Още за кризата


loading...