стрелба в Тексас

Съпругът на една от учителките, убита при масовата стрелба в училище в Тексас, е починал от сърдечен удар, съобщи Би Би Си. Братовчед на преподавателката написа в страницата GoFundMe: „Наистина вярвам, че Джо е починал от разбито сърце“.

Джо Гарсия и Ирма Гарсия били женени 24 години. Двамата оставят след себе си четири деца – две момчета и две момичета – на възраст от 12 до 23 години.

Ирма Гарсия преподавала 23 години в началното училище Роб, където на 25 май тийнейджър откри стрелба и уби 21 души – включително 19 деца.

До четвъртък вечер онлайн кампания за набиране на средства за семейство Гарсия събра почти 1,6 милиона долара, пише Дир.бг.

В Туитър племенникът на г-жа Гарсия – Джон Мартинес, написа, че г-н Гарсия е „починал вследствие на скръб“ след убийството на съпругата му. Мартинес коментира пред „Ню Йорк Таймс“, че г-жа Гарсия е била намерена от полицаи, като „прегръщала деца в ръцете си почти до последния си дъх“.

„Тя пожертва себе си, защитавайки децата в класната стая“, написа той на страница за набиране на средства. „Тя беше герой“.

Г-жа Гарсия и другата учителка, убита при стрелбата, Ева Мирелес, преподават заедно от пет години.

Въоръженият мъж, който нападна училището в Тексас във вторник, е успял да влезе безпрепятствено в сградата, съобщи полицията.

Един от представителите на въоръжените сили Виктор Ескалон каза, че никой въоръжен пазач не е предизвикал по никакъв начин нападателя. Не е ясно и дали вратата на училището е била заключена.

Специален протокол гласи, че кампусите трябва да имат персонал, „който патрулира входовете, паркингите и периметрите около училище“. На учителите пък се казва да държат вратите винаги заключени.

Ескалон защити полицията на фона на нарастващите критики заради забавена реакция срещу въоръжения мъж.

Свидетели коментираха по-рано, че полицията се колебаела дали да се изправи срещу убиеца в началното училище.

Ескалон каза в четвъртък, че всъщност не е имало охрана в училището, когато стрелецът пристигнал. Органите на реда влезли в училището четири минути след като нападателят е пристигнал около 11:40 часа.

По-рано се появиха видеоклипове как полицията е подканяна от отчаяни семейства да щурмуват сградата незабавно.

Баща, чиято дъщеря загина при нападението, каза пред Асошиейтед прес, че е обмислял да влезе в училището със случайни минувачи, бил толкова разочарован от действията на полицията. Майка на друго дете обясни пред Wall Street Journal, че за кратко ѝ сложили белезници, като я обвинили, че е възпрепятствала полицейското разследване.

Освен загиналите, при нападението пострадаха и други 17 души. Към този момент разследващите не са открили никакви признаци, че стрелецът е имал анамнеза за психично заболяване или криминално досие.

Виж още:Трагедията в Тексас: Какво превърна депресиран тийнейджър в училищен убиецТормоз в училище, трудности вкъщи, самонараняване в миналото: младият мъж, който застреля 19 малки д…May 26 2022skafeto.com


loading...