студентка по екология

Рейчъл Смит е на пръв поглед обикновена студентка по екология и еволюционна биология от Университета в Канзас. Но през изминалите две години тя постига това, което редица от нейните титулувани колеги не успяват да сторят за цял живот. А именно да открие непознати животински видове за науката.

При полева работа в Южна Америка и по-конкретно във Венецуела, Суринам и Виана г-ца Смит се натъква на микроскопични водни бръмбари от рода Chasmogenus. На пръв поглед насекомите не се отличавали едно от друго, но при задълбочен анализ и дисекции на половата им система установява, че една голяма част от тях притежават своята уникална биология.

Невъоръженото око трудно би забелязало тези бръмбари, но под микроскоп се вижда техният специфичен външен вид, заради който са поставени именно в посочения род. Вътрешният им геном е това, което ги прави по-специални от останалите.

Съавторът на научния труд проф. Андрю Шорт споделя, че откритието на студентката ѝ е наистина забележително в областта на биологията, защото малцина в днешно време могат да се похвалят с толкова успешна работа в и извън лабораторията.

Целият научен труд е публикуван в ZooKeys.


loading...