европейския закон за чиповете уязвимостта на Вашингтон 3D отпечатване на нано-обекти
(снимка: CC0 Public Domain)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Главният бенефициент на отпуснатите от властите на ЕС над 8 милиарда евро субсидии за развитие на полупроводникова индустрия беше неволно идентифициран. Според министъра на икономиката на Германия Роберт Хабек, именно неговата страна претендира за 4 милиарда евро субсидии за подкрепа на 31 проекта, изпълнявани в 11 федерални провинции.

Според министъра, този брой проекти укрепва статута на Германия като важен център за производство на полупроводници и се превръща във важен елемент от цялата индустриална политика на страната. Пълният списък на субсидираните проекти в Германия не е посочен, но Ройтерс изброява Infineon, Elmos Semiconductor и Robert Bosch в списъка с кандидати за подкрепа.

Nexperia не е включена в списъка, въпреки че централата ѝ се намира в Холандия, а производството е концентрирано в Хамбург, тъй като присъствието на китайски акционери смущава германските власти – затова този производител на електроника губи основание да получава правителствени субсидии. Германските медии подозират, че събитията са се развили точно по такъв сценарий.

Не е ясно дали TSMC ще претендира за част от бюджета, но сред чуждестранните компании има друг основен кандидат за субсидии от германските власти – това е американската корпорация Intel, която ще изгради своя нови предприятия в Магдебург.

Парцелът за фабриките на Intel вече е закупен. Единствено проточилото се обсъждане на размера на субсидиите от европейските власти пречи за ускоряване на напредъка по проекта.

Вижте още:
Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чиповеКитайският министър на търговията Уанг Вентао призова Япония да поправи своите „неправилни действия“…May 29 2023skafeto.com

Бъфет разпродаде акциите си в най-големия производител на чиповеКомпанията Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет изненадващо разпродаде дела си в…May 18 2023skafeto.com

Приемат европейския „закон за чиповете” на 18 априлЕвропейският „Закон за чиповете” трябва да бъде приет на 18 април. Подготвяният документ предвижда о…Apr 9 2023skafeto.com


loading...