сунак китай нов лидер на британската Консервативна партия

Британският премиер Риши Сунак обяви, че така наречената „златна ера“ на отношенията с Китай е приключила. Той обеща да „развие“ позицията на Обединеното кралство спрямо страната, информира БиБиСи.

В първата си външнополитическа реч премиерът поясни, че по-близките икономически връзки от предишното десетилетие са били „наивни“. По думите му Обединеното кралство сега трябва да замени пожелателното мислене със „силен прагматизъм“ към конкурентите. Сунак предупреди срещу реториката на Студената война, добавяйки, че глобалното значение на Китай не може да бъде пренебрегнато.

Сунак се сблъска с натиск от торите да втвърди позицията на Обединеното кралство спрямо Китай, откакто пое поста лидер на торите и министър-председател на Обединеното кралство миналия месец.

Признаваме, че Китай представлява системно предизвикателство за нашите ценности и интереси, предизвикателство, което става все по-остро, докато се движи към още по-голям авторитаризъм, посочи британския премиер. Той добави, че златната ера на отношенията между Обединеното кралство и Китай е свършила, заедно с наивната идея, че повече търговия със Запада ще доведе до политическа реформа в Китай.

Сунак подчерта, че не може просто да се пренебрегне значението на Китай в световните дела – за глобалната икономическа стабилност или проблеми като изменението на климата. Той добави, че Обединеното кралство ще работи със съюзници, включително САЩ, Канада, Австралия и Япония, за да „управлява това изостряне на конкуренцията, включително с дипломация и ангажираност“.


loading...