Съпруги Азов

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Група съпруги на военните от украинския полк „Азов“ се срещнаха днес във Ватикана с папа Франциск. Те го призоваха да спаси живота на тези военнослужещи, които от няколко седмици са се окопали в стоманодобивния комплекс „Азовстал“ в Мариупол, който е обстрелван от руската армия, предаде Франс прес, цитирана от Дир.бг.

„Призовахме папата да дойде в Украйна, а също да говори с президента на Русия Владимир Путин, да му каже: „Оставете ги да си тръгнат“, заяви след срещата пред медиите Катерина Прокопенко, съпругата на един от командирите на полка „Азов“ – Денис Прокопенко.

Срещата с папата е продължила около пет минути, след традиционната обща аудиенция днес във Ватикана.

„Надяваме се, че тази среща ще позволи да се спаси животът на тези хора. Ние сме готови на действие от страна на папата, от страна на негова делегация, нашите войници са готови да свалят оръжие в случай на евакуация в трета страна“, заяви Прокопенко.

„Казахме на папата, че 700 наши войници са ранени, че те страдат от гангрени, от ампутации. Много от тях са умрели, не можахме да ги погребем“, заяви пък Юлия Федосюк, друга съпруга на военен от „Азов“.

„Поискахме от папата да им помогне, да изиграе ролята на трета страна в тази война, да им позволи да избягат през хуманитарен коридор. Той ни каза, че ще се моли за нас и че ще направи всичко, което може“, допълни тя, подчертавайки, че условията на място в завода са ужасни, без вода, храна, медицинско оборудване. Жените казаха, че се страхуват, че военните ще бъдат пленени, измъчвани и убити от руските сили.

На 6 май Катерина Прокопенко пусна петиция, с която призовава ООН и генералния секретар на организацията Антониу Гутериш да приложат процедура за спасяване на украински бойци от „Азовстал“.

От няколко седмици Мариупол е почти изцяло под контрола на руските сили. Единствено под този контрол не е огромният стоманодобивен комбинат „Азовстал“, който руската армия обстрелва непрекъснато.

Защитниците в „Азовстал“ съобщиха, че през изминалото денонощие руските сили са извършили 38 въздушни атаки срещу тях, включително 4 пъти са използвани стратегически бомбардировачи. Освен това артилерията на противниковите оръдия, танковете и така нататък не спират да работят.

„Противникът не спира да се опитва да превземе украинската крепост и продължава да извършва ежедневни щурмове с подкрепата на пехотата“, се казва в съобщението на полк „Азов“.

Според Киев над хиляди украински военни, сред които и стотици ранени, се намират все още в подземните галерии на този голям промишлен комплекс след евакуацията на всички цивилни миналата седмица с помощта на ООН. Украинските власти заявиха, че работят за възможно евакуиране на ранените военни, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надяват в тази насока на помощта на международни организации и на Турция. Създаден през 2014 г. полкът „Азов“, който поражда полемика, е в центъра на пропагандната война между Киев и Русия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че ще дойде време за мирни преговори за Украйна, но добави, че не очаква това да стане в близко бъдеще, предаде Ройтерс.

„Тази война няма да продължи вечно. Ще дойде време, когато ще се стигне до мирни преговори“, заяви Гутериш на съвместна пресконференция във Виена с австрийския президент Александър ван дер Белен.

„Не виждам това (да се случи) в близко бъдеще“, призна в същото време генералният секретар на ООН. „Мога обаче да ви кажа едно нещо. Ние никога няма да се откажем“ от усилията си за организиране на мирни преговори, обеща той.

Междувременно администрацията на превзетата от руските въоръжени сили Херсонска област в Украйна заяви днес, че към президента Владимир Путин ще бъде отправена молба тази територия да стане част от Русия, предаде ТАСС. Железопътната връзка между Херсонска област и Крим е била възстановена, но засега тя се използва само от военни. Водят се преговори в превзетия украински регион да бъде открит клон на руска банка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Русия. На 21 февруари Путин призна суверенитета на самопровъзгласилите се т. нар. Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, припомня ТАСС.

Още за кризата