сърбия ограда

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

С цел предотвратяване на разпространението на COVID-19 и на нерегламентираното преминаване на хора от България към Сърбия, официален Белград е взел решение за поставяне на телена ограда по границата между двете страни, съобщи РТС.

В правителственото постановление, цитирано от БГНЕС, е обоснована и необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата.

Още преди два месеца Сърбия започна изграждането на ограда и по границата със Северна Македония. Именно срещу нея днес се обяви Европейският съюз.
Говорителката на ЕС Ана Писонеро отрече такава ограда да е част от договор с Белград. Брюксел предоставя значителна финансова и техническа помощ на партньорите си от Западните Балкани във връзка с миграцията, като за тази цел през 2015 г. на Сърбия са ѝ предоставени повече от 100 млн. евро, каза Писонеро.

„Тази сума не включва поставянето на огради, както неправилно беше съобщено, и не е част от нито едно споразумение с ЕС”, подчерта тя.

Засега няма реакция спрямо решението на Сърбия да изгради ограда и по границата с България – нето от ЕС (вероятно заради съвсем скорошното обявяване на решението), нито от българското МВнР.

Виж още:Сърбия в тежка битка с COVID-19Страховете нарастват в Сърбия заради нов скок на заразени с COVID-19, който е по-разпространен при т…Aug 6 2020skafeto.com

Сърбия показа за първи път военните дронове купени от КитайСърбия показа за първи път шест нови военни дрона, купени от Китай, предаде радио „Свободна Европа“.…Jul 7 2020skafeto.com

Премиерът на Сърбия пое отговорност заради турнирите на ДжоковичСветовният №1 в тениса Новак Джокович е организирал демонстративната верига „Адриа тур“ с изцяло бла…Jun 29 2020skafeto.com