Сърбия шофьори

„Седиш си по цял ден и заплатата ти е 350 000 динара (около 6000 лв. – б.р.)“ – именно по този начин в Сърбия се рекламират свободните позиции за професионални шофьори. В западната ни съседка има голямо търсене и на практика всеки с C категория може да започне веднага с възнаграждение в пъти над средното за страната, пише радио Б-92 на сайта си.

Контекст: Транспортният сектор в Сърбия има традиции и международни контакти още от югославските времена. Затова и опитните шофьори масово заминават в чужбина заради по-доброто заплащане.

Председателят на асоциацията Srbijatransport Горан Алексич посочи пред Euronews, че има недостиг на около 8000 шофьори в товарния транспорт и 4000 – в пътническия, а сред работещите една трета са на над 51-годишна възраст. Има и над 700, които са на над 70 г.

Какви са изискванията: Според сръбското законодателство професионалните шофьори трябва да са на над 24 г. и да имат 2 години опит зад волана, за да могат да изкарат категория C. Сръбската търговска камара настоява възрастовият праг да падне на 21 г., както е в някои други европейски страни.

Актуалните обяви не поставят други изисквания към образованието на кандидата извън професионалната шофьорска книжка. Някои фирми даже предлагат да поемат обучението.

Какви са задачите: При заплата от 250 000 до 350 000 динара (при около 84 000 средно за страната) и трудов договор, човек би предположил, че се търсят шофьори за дълги и тежки международни курсове във враждебни държави с лоша инфраструктура. Оказва се, че поне част от свободните позиции са за маршрути в страната – между Аранджеловац, Иваница, Крагуевац, Ниш, Пожега, Топола, Ужице и Чакак.


loading...