С-500 е извършил изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от „Новости“. „На полигона „Капустин Яр“ най-новата зенитна ракетна система С-500 изпълни изпитателни бойни стрелби по високоскоростна балистична цел. Според данните на средствата за обективен контрол целта е била поразена“, уточняват руските военни.

Добавя се, че проведените в рамките на изпитанието стрелби със С-500 са потвърдили тактико-техническите характеристики и високата надеждност на руската противовъздушна техника.“След приключване на пълния цикъл на изпитанията плановете за оборудване предвиждат доставката на първата система С-500 в обединението за противовъздушна и противоракетна отбрана край Москва“, се говори още в изявлението.

През август 2020 г. руският вицепремиер Юрий Борисов обяви началото на държавните изпитания на новата противоракетна система на Русия.

С-500 „Прометей“ принадлежи към ново поколение системи за противовъздушна отбрана „земя-въздух“. Тя представлява универсален комплекс с далечно действие и височинно прехващане с повишен потенциал за противоракетна отбрана. Новата система е способна да унищожава не само балистични, но и аеродинамични цели (самолети, хеликоптери), както и крилати ракети. Радиусът на поражение е около 600 километра.

По своите характеристики С-500 значително ще превъзхожда намиращата се на въоръжение С-400 и американския ѝ конкурент Patriot Advanced Capability-3, твърдят руските военни.

Междувременно станна ясно и руски танкове, разположени в база на Москва в Таджикистан, са пристигнали на полигони в близост до границата с Афганистан преди военни учения следващия месец. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от „Франс прес“. Русия ще проведе военни учения от 5 до 10 август с Таджикистан и Узбекистан на полигона „Харб-Майдон“ близо до границата с Афганистан, където талибаните предвождат мълниеносна офанзива срещу правителствените войски.

„Като част от предстоящото съвместно тактическо учение, руски танкови екипажи от 201-ата военна база, дислоцирана в Таджикистан, изминаха разстоянието от 200 километра от полигона Ляур до полигона Харб-Майдон близо до границата с Афганистан“, уточняват руските военни.

Във военните игри ще участват войници от руската база в Таджикистан, най-голямата на Русия извън границите на страната, и от Централния военен окръг. Александър Лапин, командир на Централния военен окръг, отбеляза, че войниците ще провеждат учения, за да победят „нелегални въоръжени части, нахлули на територията на съюзна страна“.

Отделно руското военно ведомство обяви, че около 1 500 войници от Русия и Узбекистан ще участват в съвместно военно учение в Узбекистан от 30 юли до 10 август.

Военните учения ще се проведат на полигона Термез близо до афганистанската граница и ще включват руски войници от Централния военен окръг и авиация.

Войниците ще практикуват задачи за осигуряване на „териториалната цялост на централноазиатските държави“, подчертаха руските военни.

Талибаните се възползваха от изтеглянето на чуждестранните войски, за да започнат серия от офанзиви в цялата страна.

През последните седмици афганистански правителствени войници и бежанци преминаха в Таджикистан, бягайки от напредъка на талибаните.

Русия настоя, че мисията на САЩ в Афганистан била провал, и обвини изтеглянето на чуждите сили за бързо влошената стабилност на разкъсаната от войната страна.


loading...