руския суров петрол

През декември ще влезе в сила едновременно „таван“ на цените на руския петрол и ембарго на вноса му от ЕС (за България има отлагане с 2 години). Това означава, че вносителите на руски петрол ще трябва да се съобразят с новите условия, ако искат да използват петролни танкери от страни от Г-7 и ЕС, тъй като сега голяма част от танкерите, които транспортират руски петрол, са свързани с ЕС (около 50%).

Поради това, Русия може да се сблъска с недостиг на петролни танкери. В тази връзка, на дневен ред стои доста важният въпрос, за какви обеми петролни доставки може да подсигури транспорт руският флот, а също и т.нар. „сенчест флот“ (танкери, които превозват петрол от страни под санкции, като Иран и Венецуела, и не обявяват маршрута си). Това се казва в анализ на финансовия портал Investing.com, на основата на мнения на инвеститори от големи компании.

Понастоящем Русия разполага с доста голям флот и може да използва и танкери на „сенчестия флот“, който също има значителна товароносимост.

Руската държавна компания „Совкомфлот“ притежава петролни танкери с обща товароносимост от 7 милиона тона. Компанията е една от най-големите в света за превоз по море на енергоносители, като транспортира освен нефт, петролни продукти и втечнен газ. Оценките за възможностите на „сенчестия флот“ варират. По данни на Braemar, неговата обща товароносимост е около 30 милиона тона.

Освен това, Русия (и вносителите на руски петрол) вероятно са закупили през тази година нови танкери за „сенчестия флот“. По данни на S&P Global, техният брой може би достига 70 кораба.

По оценки на експерти от бранша, ще е възможно да се запазят сегашните обеми на износа на руски петрол за Азия след 5 декември (когато влиза в сила ембаргото), но дали могат да се увеличат, не е ясно.

По данни към края на октомври, Русия по море е изнасяла около 2 милиона барела петрол на денонощие за Азия и около 1 млн. барела на денонощие – за Европа. Около половината от износа за Азия се извършва от далекоизточни руски пристанища за Китай, като превоза трае 5 дни в едната посока. Другата половина от износа за Азия се извършва през западни руски пристанища по по-дълъг маршрут – около 30 дни до Индия и 40 дни до Китай.

По експертни оценки, като се има предвид и дължината на маршрутите, руските петролни танкери и танкерите Aframax и Suexmax от международния „сенчест флот“, са достатъчни, за да продължи превоза на петрол до Азия при запазване на сегашните обеми. Освен това, Русия може допълнително да използва танкери от „сенчестия флот“, закупени през тази година (70 танкера, според S&P Global).

В същото време трябва да се има предвид, че повечето кораби от „сенчестия флот“ са стари и по-малко ефективни от „редовните“. Затова времето за транспортиране с такива кораби може да е по-дълго от обичайното, а рейсовете да са по-редки. А „сенчестите“ танкери се занимават и с транспортирането на петрол от Иран и Венецуела.

Само руският флот, по експертни оценки, ще бъде достатъчен, за да осигури износ на петрол за Азия по море на около 80% от сегашните обеми (около 1,5 млн. барела на денонощие, от които около 1 млн. барела на денонощие е износът по краткия маршрут за Китай).

В същото време, „сенчестият флот“ от танкери може да не е достатъчен, за да пренасочи допълнително при необходимост значителни обеми петрол.

При такава ситуация с транспортирането, ако Русия започне да доставя петрол по цената на „тавана“, тогава 33% от доставките на петрол по море ще бъдат на цена „до тавана“, а 67% от доставките на руски петрол ще се продават „без таван“, но с отстъпка.

Все пак, обобщават експерти, по-вероятно е Русия да запази (почти) целия си износ на петрол за Азия и след влизането в сила на „тавана“ на цените и на ембаргото на вноса на нефт от ЕС. Обаче общият износ на руски петрол най-вероятно ще намалее, поради (доста) по-ниските доставки за ЕС.

Вероятно ще има възможност за пренасочване на допълнителни доставки руски петрол за износ, но в какви обеми, към момента не може да се каже.


loading...