https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на Тайван Цай Инг-уен обеща да запази мира и стабилността в Тайванския проток пред лицето на засиления военен натиск от страна на Китай, като заяви, че „войната не е опция“. По време на двата мандата на Цай като президент самоуправляващият се остров стана свидетел на засилени военни полети и морски набези от страна на Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, която един ден ще бъде отвоювана със сила, ако се наложи.

Цай – която отхвърля тезата, че Тайван е част от Китай – заяви, че по време на нейния мандат жителите са показали на света „решимостта на Тайван да се защитава“.

„Пред лицето на гражданските атаки и военните заплахи на Китай, народът на Тайван е спокоен и не е агресивен, рационален и не е провокативен“, каза тя в събота, последния ден от седмата година на мандата си.

„Войната не е опция и никоя от страните не може едностранно да промени статуквото по немирен начин“, каза тя.

Речта ѝ идва в момент, когато Тайван се подготвя за следващите президентски избори, които ще се проведат през януари 2024 г.

Поради ограниченията на мандатите на демократичния остров 66-годишната Цай няма да се кандидатира на изборите.

Вицепрезидентът Уилям Лай е избран за кандидат за президент на управляващата Демократична прогресивна партия.

Той е много по-открит по отношение на независимостта от Цай, като през януари заяви, че според него Тайван вече е „суверенна държава“.

Той ще се изправи срещу популярния кмет на град Ню Тайпе, Хоу Юи.

65-годишният бивш полицейски началник беше обявен за кандидат на основната тайванска опозиционна партия Куоминтан (КМТ) – която традиционно подкрепя по-топлите връзки с Китай.

Пекин заяви, че всяка стъпка от страна на Тайван към официално обявяване на независимост ще предизвика военен отговор.