китай Тайванския проток Тайван избори

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Милиони в Тайван се отправят към урните, за да гласуват на местните междинни избори на острова започват в събота. Тези избори се провеждат на всеки четири години. Те привличат внимание тази година, тъй като Тайван се превърна в тема за конфликт между Китай и САЩ, съобщи BBC.

Китайското правителство гледа на Тайван като на отцепнала се провинция, която в крайна сметка ще бъде част от страната. Но много тайванци смятат своя самоуправляващ се остров за различен. Тези избори включват и референдум за понижаване на възрастта за гласуване до 18 години. В момента само хора над 20-годишна възраст могат да гласуват. Но изглежда все повече и повече млади хора стават политически съзнателни, като избирателната активност на вота през 2020 г. е най-високата досега. Младите хора посочват като водеща тема „китайската заплаха“ – въпрос, който е бил голяма част от политическия разговор тук през целия им живот.

В Тайван има две основни политически партии с различни възгледи спрямо Китай.

„Куоминдан“ се застъпиха за икономически ангажименти с Китай и изглежда са в полза на обединението, въпреки че категорично отричат ​​да са прокитайски.

Техният основен съперник е управляващата Демократична народна партия, чийто лидер Цай Инг-вен спечели със съкрушителна победа на националните избори през 2020 г.Цай зае силна позиция спрямо Китай, като каза, че Пекин трябва да покаже уважение към Тайван и че Тайпе няма да се поддаде на натиск. Тя беше преизбрана през 2020 г. с обещание да се противопостави на Пекин.

Според социологическите проучвания кметската надпревара е доста близка в Тайпе и Хсинчу, Силициевата долина на Тайван, която е дом на водещия в страната бизнес с полупроводници и микрочипове.

Вижте още:
Силициевият щит на Тайван – „оръжието“, което може да опази острова от КитайКитайски ракети, летящи над Тайван, и военноморски учения в пролива през август накараха глобалната …Oct 13 2022skafeto.com

Кратка история на Тайван и отношенията му с КитайРазположен на 160 километра край бреговете на Китай, Тайван има дълга история и сложни отношения с к…Oct 8 2022skafeto.com