Chengdu J-20

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Министерството на националната отбрана на Тайван заяви в четвъртък, че един китайски изтребител и други три военни кораба са били засечени по-рано около острова. Това съобщи АП.

„Въоръжените сили на Тайпе наблюдават ситуацията и възлагат на самолетите на ВМС, корабите на ВМС и наземните ракетни системи да реагират на тези действия“, гласи съобщението в Twitter, публикувано от министерството. Развитието на ситуацията идва в същото време, когато Китай обещава „решителен“ отговор на днешната среща между председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и тайванския президент Цай Инг-уен.

„Този ход сериозно нарушава принципа за единен Китай (…), сериозно накърнява суверенитета и териториалната цялост на Китай и изпраща сериозно погрешно послание към поддръжниците на „тайванската независимост“. Китай категорично протестира срещу това и осъжда този ход“, заяви говорител на китайското външно министерство в изявление, публикувано на уебсайта му.

То отбеляза, че Вашингтон „упорито (…) нарушава ангажиментите си от дълго време и продължава трансграничните провокации чрез официален обмен с Тайван, продажби на оръжие и военни съюзи“.

„В отговор на сериозните незаконни действия на Съединените щати и Тайван Китай ще предприеме решителни и енергични мерки за защита на националния суверенитет и териториалната цялост“, предупреди говорителят на външното министерство, като подчерта, че тайванският въпрос е „сърцевината на ключовите китайски интереси и непреодолима червена линия в китайско-американските отношения“.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти и тайванският президент Цай Ингвен се срещнаха в Калифорния.

Така американският конгресмен стана най-високопоставеният официален представител на САЩ от 1979 г., разговарял с тайвански лидер на американски земя.

Срещата Цай-Маккарти се състоя въпреки заплахите за ответни мерки от страна на Китай, който гледа на самоуправляващия се остров Тайван като на своя провинция, предаде „Ройтерс“.