тайван ракети

В отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван китайските военни изстрелват ракети към Тайванския проток от провинция Фуджиан. В рамките на ученията в близост до Тайван Китай за първи път ще използва артилерия с голям обсег на действие, за да стреля през пролива, и ще изстреля хиперзвукови ракети. Ако това се случи, хиперзвуковите ракети ще навлязат във въздушното пространство на Тайван за първи път в историята, твърди официалното англоезично издание на Китай „Глобъл Таймс“. След посещението на Пелоси, ученията на китайската армия около острова продължават с цел „репетиция на операцията за обединение“, ученията за блокиране на острова ще станат рутинни, пише още „Глобъл Таймс“.

В рамките на учението Китай ще навлезе и във водите, които Тайван смята за свои териториални води (КНР, разбира се, ги смята за част от своите). За първи път някои от зоните за учения включват райони в радиус от само 12 морски мили (около 22 км) от остров Тайван.

„Ученията на НОАК около Тайван имат за цел да покажат, че тя е способна да блокира целия остров и да реши тайванския въпрос по немирен начин, ако ситуацията стане невъзвратима“, пише изданието.

Всъщност районите на ученията ще заобикалят Тайван, така че „операциите биха могли да представляват заплаха за основните пристанища и морски пътища в Тайван, създавайки пълна блокада“.

Тайван твърди, че това се равнява на морска и въздушна блокада, а Съединените щати заявиха, че решението за ученията е безотговорно и може да доведе до открити конфликти.

„Този път ученията на НОАК са „всеобхватни и целенасочени“ и демонстрират решимостта да се реши веднъж завинаги тайванският въпрос“, заяви китайският военен експерт Сун Чжунпин.

Съвместните военни учения около остров Тайван на Китайската народноосвободителна армия (НОАК) продължиха в сряда, включващи използването на модерни оръжия, включително изтребители J-20 стелт и хиперзвукови ракети DF-17, след като ученията започнаха във вторник вечерта, когато председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна на острова.

Ученията са безпрецедентни, тъй като се очаква за първи път конвенционални ракети на НОАК да прелетят над остров Тайван, силите на НОАК да навлязат в зона в радиус от 12 морски мили от острова и че т.нар. средна линия ще престане да съществува, заявиха експерти, като отбелязаха, че обграждайки изцяло Тайван, НОАК напълно блокира острова, демонстрирайки абсолютния контрол на китайския континент върху тайванския въпрос.

От четвъртък на обяд до неделя на обяд НОАК ще проведе важни военни учения и тренировъчни дейности, включително учения с бойна стрелба в шест големи морски зони и въздушното им пространство около остров Тайван, в северната, североизточната, източната, южната, югозападната и северозападната му част, съобщи още във вторник вечерта агенция Синхуа.

Ситуацията в Тайван може да доведе до открити конфликти, предупредиха днес външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), разтревожени от мащабните военни учения, които Пекин обяви в района около острова, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

АСЕАН е обезпокоена от международната и регионална нестабилност, особено при най-новия развой на събитията в съседния на Асоциацията район, който може да доведе до погрешни изчисления, сериозна конфронтация, открити конфликти и до непредвидими последици за големите сили“, заявиха в общо комюнике министрите, събрали се на среща в столицата на Камбоджа – Пномпен.

„Светът спешно се нуждае от мъдрост и чувство за отговорност от страна на всички държавни ръководители, за да се отстояват мултилатерализма и мирното съвместно съществуване“, подчертаха те.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди днес „агресивните“ военни маневри на Китай, заявявайки, че няма никакво оправдание да се използва като претекста за тях посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

„Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина“, написа той в Туитър от Пномпен.

Шефът на китайската дипломация Ван И е в камбоджанската столица днес, където ще се срещне с представителите на АСЕАН. Американският му колега Антъни Блинкън също ще бъде там.

Министерство на отбраната на Тайван съобщи днес, че неидентифицирани летателни апарати, вероятно дронове, са прелетели през изминалата нощ над района на неговите острови Цзинмън и силите му са изстреляли сигнални ракети, за да ги прогонят, предаде Ройтерс. Освен това хакери са извършили атаки срещу уебсайта на министерството на отбраната.

Управляващата партия в Тайван заяви, че китайските военни учения са предизвикали регионално напрежение и са незаконни.

Китай извършва учения в района на най-натоварения международен водни пътища и авиационни маршрути, а това е безотговорно едностранно поведение, заяви тайванската Демократична прогресивна партия.

Виж още:Пелоси кацна в Тайван въпреки заплахите на КитайВъпреки заплахите на Китай да не посещава Тайван, председателят на Камерата на представителите на СА…Aug 2 2022skafeto.com

Напрежението расте – китайски изтребители в небето над Тайван, САЩ пратиха самолетоносачиЧетири самолета на военновъздушните сили на Китайската народноосвободителна армия навлязоха в иденти…Aug 1 2022skafeto.com


loading...