Тайван

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Четири самолета на военновъздушните сили на Китайската народноосвободителна армия навлязоха в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван, съобщи на сайта си Министерството на отбраната в Тайпе.

Твърди се, че в маневрите са участвали четири изтребителя J-16. Те са обиколили водите югозападно от острова. Тайванските военни отговорили с радиопредупреждения и разгръщане на противовъздушни ракетни системи.

Междувременно бе съобщено, че председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси може все пак да посети Тайван, съобщи Дир.бг, цитирайки Си Ен Ен.

Според високопоставен тайвански правителствен служител и американски официален представител председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси ще посети Тайван в рамките на своята обиколка в Азия, въпреки предупрежденията от страна на служители от администрацията на президента Джо Байдън, които се опасяват от реакцията на Китай на подобно високопоставено посещение.

Тайванският служител добави, че се очаква тя да остане в Тайван за една нощ. Не е ясно кога точно Пелоси ще кацне в Тайпе.

Американският служител добави, че служителите на отбраната работят денонощно, за да следят всяко движение на Китай в региона и да разработят план за осигуряване на безопасността ѝ.

Междувременно САЩ изпращат самолети и самолетоносачи, разположени в региона, по-близо до Тайван заради възможното пристигане на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова, съобщи японският в. Nikkei.

Според вестника американските военни се надяват да създадат „буферна зона“ за евентуалното пристигане на председателя на Камарата на представителите.

Още от Свят