тайни руски разработки

Русия арестува свой учен по обвинение, че е шпионирал в полза на Китай и е предал на Китай тайни руски разработки, „свързани с алтернативни източници на енергия“, съобщава ТАСС.

Съдът в Томск е изпратил в следствения арест Александър Луканин, който е задържан в рамките на наказателно дело за държавна измяна в полза на Китай, разказва агенцията. „Александър Александрович беше арестуван на 30 септември в Томск. Може би вече е транспортиран до столицата. Бившата му съпруга изпитва огромен стрес и за четвъртия ден от задържането му не може да намери съпруга си нито в следствения арест в Томск, нито в московския“, казал източник на ТАСС.

Защитата на учения заявил, че не разполага с информация за местонахождението на Луканин. „Не знаем къде се намира в момента и какви обвинения са му повдигнати“, каза адвокатът.

На свой ред източник от правоприлагащите органи пояснил пред ТАСС, че Луканин е бил задържан по подозрение, че е предал на Китай тайни руски разработки, „свързани с алтернативни източници на енергия“. „Органите на реда, придружени от служители на ФСБ, извършиха обиск в апартамента в Томск на съпругата на учения на 29 септември, след което той беше откаран в следствения арест в Томск“, каза източникът. Събеседникът на агенцията не уточни подробности, позовавайки се на печата „строго секретно“ в материалите по наказателното дело.

64-годишният Луканин е работил в Томския политехнически университет, а след това в Института по физика на силата и материалознанието към Сибирския клон на Руската академия на науките, където разработва високоволтови източници на енергия с група учени и след пенсионирането си е поканен да работи в университета в Шенян в Китай.

loading...