афганистан екзекуции

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Изпълняващият функциите на министър на отбраната в правителството на талибаните молла Мохамед Якуб призна, че представители на ислямисткото движение са извършвали в Афганистан убийства за отмъщение, съобщи „Свободна Европа“.

Информацията е базирана на аудиозапис, съдържащ глас, идентифициран като гласа на Якуб.

На записа се чува, че „наскоро някои хора бяха преднамерено убити в някои части на страната“ , като става дума за действията на талибаните.

Мъжът отправя съвет към тях да проявят сдържаност. Той ги призовава да не взимат правосъдието в свои ръце след обявяването на обща амнистия.

„Нито един от нашите бойци няма право да нарушава тази амнистия и да прибягва към разчистване на сметки или мъст. Ако някой се чувства лично засегнат от някого, може да се обърне към в съда… Но да убива или заплашва някого, това не е политиката на Ислямското емирство.“ – заявява Якуб, като напомня, че това противоречи на закона на шариата.

Уточнява се, че призивите на Якуб са разпространени от няколко публични фигури от движението на талибаните.

Припомняме, на 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха ,че контролират цялата територия на страната.

На 7 септември те обявиха състава на новото си правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд – началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 9 септември новата власт забрани протестните акции в страната.