Китай посещения на туристически обекти
Снимка: Ling Tang on Unsplash

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Температури над 52°C бяха измерени в Северозападен Китай, съобщава „Ройтерс“. Тези стойности са рекордни в страната, където само преди шест месеца термометрите паднаха до -50°C. Вчера температурите в град Санбао в Турфанската падина в Синдзян скочиха до 52,2°C, като се очаква рекордната жега да продължи поне още пет дни.

Измерената в неделя температура счупи предишния рекорд от 50,3°C, регистриран през 2015 г. в падината – огромен басейн от пясъчни дюни и пресъхнали езера, разхоложен над 150 м под морското равнище.

От април страните в Азия бяха засегнати от няколко вълни рекордни горещини, което засили опасенията относно способността им да се адаптират към бързо променящия се климат. Експерти по климата предупреждават, че целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5 °C ни се изплъзва.

Продължителните периоди на високи температури в Китай поставиха на изпитание електропреносните мрежи и застрашиха посевите. Нарастват опасенията за възможно повторение на миналогодишната суша, която бе най-тежката от 60 години насам.

На Китай не са му чужди драматичните колебания в температурите през сезоните, но те стават все по-осезаеми.

На 22 януари температурите в Мохе, град в североизточната провинция Хейлундзян, паднаха до -53°C според местната метеорологична служба, надхвърляйки предишния подобен рекорд в Китай от -52,3°C, поставен през 1969 г.

Оттогава централната част на страната беше застигната от най-проливните дъждове от десетилетие, които унищожиха житните полета в район, известен като житницата на Китай.

Тази седмица Съединените щати и Китай се опитват да подновят усилията си за борба с глобалното затопляне, като в Пекин специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери проведе разговори с китайския си колега Се Чжънхуа.