Превземането на Афганистан от талибаните „окуражи“ екстремистите. Това подчерта началникът на британското контраразузнаване МИ-5, предупреждавайки за вероятността от нови зверства, информира „Франс прес“.

Говорейки преди 20-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ, Кен Маккалъм разкри, че МИ-5 е предотвратила шест заговора на „късен етап“ дори по време на затварянията заради коронавируса през последните 18 месеца и 31 заговора през последните четири години.

„Този ​​брой включва главно заговори за ислямистки атаки, но също така и нарастващ брой заговори за атаки от крайнодесни терористи“, уточни той пред радио Би Би Си.

„Разбира се, има вероятност да има терористични атаки на територията на Обединеното кралство. Искаме да не е така и прекарваме живота си, като работим възможно най-много с партньори, за да спрем да се случват тези неща и постоянно да предизвикваме себе си как можем… да направим най-доброто, което можем“, увери Маккалъм.

„За наш ужас, ние знаем, че това няма да е възможно при всеки отделен случай“, предупреди началникът на МИ-5.

Маккалъм отбеляза, че след отвличането на самолетите от „Ал Кайда“ на 11 септември 2001 г., заплахата се е развила с терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава“), вдъхновяваща онлайн последователите си в екстремизъм.

Той добави, че „няма съмнение, че събитията в Афганистан ще вдъхновят и окуражат някои от тези екстремисти“.

Британските специални служби ще планират за шанса, че „по-голям риск, постепенно, може да залее нашия път“.

Настоящата национална терористична заплаха за Великобритания се оценява като „значителна“ – третото най-високо от пет нива, което означава, че атака е „вероятна“.

Генералният директор на МИ-5 си спомни за това това как преди 20 години е гледал в офиса по телевизията с колеги, докато вторият самолет удря Световния търговски център в Ню Йорк.

„Някой друг каза „предполагам, че всички знаем какво ще правим през следващите 10 години от живота си“ и така се оказа“, коментира още началникът на британското контраразузнаване.


loading...