лоши новини за Tesla намалява цените
Снимка: Charlie Deets on Unsplash

„Тесла“ (Tesla) намалява цените за цялата си гама електрически превозни средства за трети път тази година в явен опит да привлече повече купувачи на фона на покачващите се лихви, предаде Асошиейтед прес.

Намаленията се появиха днес на сайта на „Тесла“ и варират от 5000 долара за превозно средство за по-бавно продаваните, по-скъпи модели на „Тесла“- широкия седан Ес (S) и големия високопроходим Екс (X).

Компанията е понижила цената на малкия високопроходим Уай (Y), най-популярният модел, с 2000 долара и е добавила по-евтина версия с два двигателя на цена от 49 990 долара. Цената на трите малки седана се е понижила с 1000 долара.

Понижаването на цените идва в момент, когато администрацията във Вашингтон се готви да затегне изискванията за ползване на данъчен кредит при закупуването на електрически превозни средства, предоставен по американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA), отбелязва Ройтерс.

„Тесла“ обяви още, че очакваното затягане на правилата в САЩ ще намали данъчния кредит в размер на 7500 долара, на който имат право купувачите на електромобилите й от серията „Модел 3“.

От началото на годината цената им в САЩ е намалена с общо 11 на сто, а на електрическите коли от серията „Модел Уай“ (Model Y) – с 20 на сто.

„Тесла“ предприема тези стъпки, след като съобщи, че продажбите й през първото тримесечие са нараснали с 36 на сто, но тези цифри не отговориха на очакванията на анализаторите. Компанията обяви в неделя, че е отчела тримесечен рекорд от 422 875 превозни средства по света от януари до март, което е увеличение спрямо едва 310 000 автомобила преди година.

Растежът обаче остава под очакванията на анализаторите за 432 000 превозни средства за тримесечието, според „ФактСет“ (FactSet).

Анализаторът за електронна мобилност от „Гуайдхауз рисърч“ (Guidehouse Research) Сам Абуелсамид заяви, че компанията трябва продаде повече превозни средства, за да могат заводите й да работят на пълен капацитет.

„Тесла“ отвори още един огромен завод близо до Остин в допълнение към завода си във Фримонт, щата Калифорния. Компанията вече построи нови заводи в Шанхай и близо до Берлин.

Междувременно американската корпорация обяви, че планира да разшири използването на по-евтините литиево-йонно желязофосфатни батерии (LFP).

„Тесла“ планира да ги монтира на електрическите си камиони с полуремаркета, които нарича „Семи лайт“ (Semi Light). Те ще изминават по-кратък пробег с едно зареждане на батериите си в сравнение с камионите „Семи“ (Semi), също произвеждани от „Тесла“.

Компанията не уточни кога електрическите камиони от версията „Семи лайт“ ще бъдат пуснати на пазара.

„Тесла“ съобщи, че електромоторите на по-малките й електрически превозни средства ще бъдат задвижвани от литиево-йонно желязофосфатни батерии с капацитет от 53 киловатчаса.

Вижте още:

Заведоха дело срещу „Тесла“ и Мъск заради съмнения в безопасността на колитеАкционери заведоха дело срещу „Тесла“ (Tesla) и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск заради…Feb 28 2023skafeto.com


loading...