смъртта на ал Багдади

Смъртта на лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади се потвърди. След като американските специални сили го преследват, като накрая той „плаче и крещи“ в тунел, който няма изход, активира жилетка с експлозиви, самоубивайки се заедно с три деца, пише вестник Индипендънт.

„Дръзката“ операция на специалните части бе извършена в северозападна Сирия снощи, а успешният й завършек обявен от Доналд Тръмп в драматично неделно обръщение към амеиканската нация.

„Той беше болен и развратен човек и сега вече го няма“, каза Тръмп. „Той умря като куче, умря като страхливец.“

Тунелът се срутва след взривяването на жилетката, а „осакатеното“ тяло на ал Багдади е извадено и изследвано, за да се осигури „сигурна, незабавна и напълно положителна“ идентификация, че именно това е терористът, който САЩ ловуват толкова дълго.

Тръмп наблюдава операцията на живо с някои от най-близките си съветници и се възхищава след това пред репортерите за качеството на видео емисията, казвайки, че това е „като филм“.

Президентът каза, че тежко въоръжената бърлога на Багдади е била наблюдавана в продължение на две седмици.

Специалните сили прекараха още около два часа на терен, като събираха „чувствителна“ информация, след като Багдади беше убит.

Смъртта на ал Багдади вероятно ще нанесе значителен удар върху терористичната група.

Говори се, че Багдади е бил убиван многократно. През 2017 г. Русия заяви, че разследва дали един от нейните въздушни удари по град Raqqa го е убил и още 300 бойци. Други доклади предполагат, че той е бил недееспособен от стачка на коалиция, водена от САЩ.

Този път обаче докладите изглеждат по-конкретни. Свидетели и видеоклипове, публикувани онлайн, разказват за огнени и хеликоптери в близост до град Бариша, само на 5 мили от турската граница, около полунощ.

Организацията Сирийска обсерватория за правата на човека, която наблюдава войната в Сирия, съобщи за нападение, извършено с ескадрила от осем хеликоптера, придружена от боен самолет, в района на Бариша северно от град Идлиб след полунощ в събота, като добави, че се смята, че лидери на ИДИЛ са крият в района.

В него се казва, че хеликоптерите атакуват позиции на Ислямска държава за около 120 минути, по време на които джихадистите стрелят с тежки оръжия. Базираната във Великобритания обсерватория, която оперира чрез мрежа от информатори на място, документира смъртта на 9 души в резултат на атаката на хеликоптер.

В часовете след нападението има противоречиви съобщения за това кой и каква информация предава за проведената операция.

Иракската разузнавателна служба заяви, че е предоставила на ръководената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ точните координати на местоположението на ал Багдади, проправяйки пътя за нападението.

Разузнаването научава местонахождението на ал Багдади от документи, открити на тайно място в западната пустиня на Ирак, след като арестува иракски мъж и жена от неговия „вътрешен кръг“, казва Ройтерс.

„Ние непрекъснато се координираме с ЦРУ, предоставяйки ценна информация, която иракската национална разузнавателна служба има за движението и мястото на укриване на ал Багдади“, заяви официалният представител.

Турски високопоставен служител в изявление пред журналисти заяви, че ал Багдади е пристигнал на мястото 48 часа преди да се извърши нападението довело до смъртта му.

„Турските военни са знаели предварително за снощната операция. Ще продължим да координираме действията си на място “, казаха те.

Предполагаемата смърт на ал Багдади идва в момент, когато мнозина се опасяват, че ИДИЛ е на прага на възраждането. Военна операция на Турция срещу кюрдските сили на североизток предизвика масово разселване и хаос и доведе до намаляване на операциите срещу Ислямска държава.

Сега групата ще премине в лов за замяна на един от най-смъртоносните лидери на джихадистите в света. Багдади беше не просто военен началник на Ислямска държава, но самопровъзгласен духовен и религиозен водач. Той беше ключов елемент за бруталността на групата и нейната пропагандна привлекателност, която й доведе последователи от цял ​​свят.

Роден в иракския град Самара през 1971 г. и радикализиран от американската инвазия в Ирак през 2003 г., той твърди, че е от рода на пророка Мохамед. Неговият опит в религиозното наставление му дава легитимност в очите на неговите последователи джихадисти.

Лидерът на “ Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит (Видео)Счита се, че лидерът на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) Абу Бакр ал Багдади е б…Oct 27 2019skafeto.com

loading...