тръмп иран

Нито един американец или иракчанин не е пострадал при иранските удари, щетите са минимални, Иран изглежда отстъпва, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в официално заявление. И обяви нови санкции срещу Иран. Тръмп заяви, че ще поиска от НАТО да се ангажира повече в близкоизточния процес.

Американският президент заяви, че Иран е причинил леки щети на американските бази и никой не е ранен при атаките. „Изглежда, че Иран е отстъпил. Това е добре за целия свят“, заяви американският лидер в обръщението си към нацията, цитирано от РИА Новости и „Фокус“.

Според Тръмп жертвите са били избегнати благодарение на системата за ранно предупреждение. Той каза, че Вашингтон ще наложи нови икономически санкции срещу Техеран. Освен това американският президент заяви, че Иран подкрепя терористите. Тръмп също отбеляза, че Техеран няма да има ядрени оръжия, докато той е на власт.

Президентът на САЩ призова Великобритания, Китай, Германия, Франция и Русия да работят по нова сделка с Иран. Тръмп каза, че ще се обърне към НАТО с искане да участва по-активно в протичащите процеси в Близкия изток.

„Искаме да имате велико бъдеще, което заслужавате“, обърна се Тръмп към гражданите и ръководството на Иран.

По-рано иранските медии съобщиха за 80 убити американски войници.

„Докато продължаваме да оценяваме вариантите за реакция на иранската агресия, САЩ незабавно ще наложат допълнителни тежки икономически санкции срещу иранския режим. Тези мощни санкции ще останат в сила, докато Иран не промени поведението си“, заяви американският лидер.

„Само през последните месеци Иран задържа кораби в международни води, неоснователно нападна Саудитска Арабия и свали два американски дрона“, добави американският президент.

В същото време Тръмп отбеляза, че „враждебните действия“ от страна на Иран значително се засилиха след подписването на „глупавата ядрена сделка“.

Гражданите на Съединените щати не са пострадали в резултат на ракетния удар на Иран върху военните бази в Ирак, а самите съоръжения са претърпели само минимални щети, добави Тръмп.

„Нито един американец не беше ранен в резултат на нападението от страна на иранския режим снощи. Няма жертви сред личния състав, всичките ни войски са в безопасност и бяха нанесени само минимални щети на нашите военни бази“, каза той.

„Иран очевидно е поел по пътя на деескалация, което е много добре за всички, които участват в това, и много добро за целия свят“, подчерта американският лидер.

„Нямаше смъртни случаи нито сред американците, нито сред иракчаните поради взетите предпазни мерки, разсредоточаването на силите и системата за ранно предупреждение, която работи много добре“, добави американският лидер.

Постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви днес, че страната му е приключила с отмъщението за Солеймани и няма да предприема нови военни действия.

„Всички наши действия бяха пропорционални на убийството на Касем Солеймани. Те приключиха. Ако САЩ повече не предприемат военни действия по отношение на Иран, то от наша страна ние също няма да предприемаме такива действия“, подчерта постоянният представител.

В писмо, адресирано до генералния секретар на ООН и до Съвета за сигурност, постоянният представител на Иран подчертава също така, че страната му уважава изцяло независимостта, суверенитета, единството и териториалната цялост на Република Ирак.

Тези думи идват в отговор на реакцията на Багдад. Иракското външно министерство обяви, че е извикало посланика на Иран в страната, за да протестира срещу иранските ракетни удари по иракски бази, предадоха световните агенции.

„Външното министерство отхвърля тези атаки и ги смята за нарушение на иракския суверенитет“, се казва в изявление на ведомството. „Външното министерство подчертава, че Ирак е независима страна и че вътрешната й сигурност е водещ приоритет. Ние няма да позволим Ирак да се превърне в бойно поле“, се добавя в изявлението. Посланикът на Техеран в Багдад е бил извикан, за да му бъде предадено това изявление.

Иранският дипломат определи ракетния обстрел като „прецизна операция“, а целта й са били военни обекти, така че да не се предизвикат жертви сред цивилните и щети сред цивилните съоръжения в зоната.

Иран е привързан към запазването на мира и на международната сигурност и подчертава, че не търси ескалация или война, допълва Маджид Тахт Раванчи.

Същевременно влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр заяви, че кризата в Ирак е приключила след изявления за деескалация както от Иран, така и от САЩ, и призова милициите да се въздържат от враждебни действия.

Едно ново силно иракско правителство, което може да защити националния суверенитет и независимост, трябва да бъде съставено в следващите 15 дни и да организира предсрочни избори, заяви Садр, като подчерта, че американските войски в Ирак все пак трябва да напуснат страната.

„Призовавам иракските милиции да са търпеливи и да не започват никакви военни действия, а също да смълчат радикалните гласове на някои неконтролирани елементи, докато не бъдат изчерпани всички политически, парламентарни и международни средства“, каза той.

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че е получил разузнавателни данни, че Иран е поискал от съюзнически милиции да не атакуват мишени на САЩ.

„Получихме някои насърчаващи разузнавателни данни, че Иран е изпратил послания до онези същите милиции да не атакуват американски цели или цивилни и се надяваме, че това послание ще продължи да има отзвук“, каза той пред телевизия Си Би Ес.

В Туитър пък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази задоволство, че има признаци на деескалация в конфликта между Иран и САЩ. Той припомни, че най-главната цел е мирният живот и допълни, че светът не може да допусне поредна нова война.

Виж още:След удара на Иран срещу американски бази: 80 загинали, а Тръмп написа, че всичко е наред80 души са загинали при ракетните нападения на Иран срещу американски цели в Ирак, съобщи иранската …Jan 8 2020skafeto.com

loading...