тръмп кюрди
55% от американците считат, че Тръмп е променил характера и тона на политическите дебати в страната към по-лошо

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли критиките, че в бъдеще на Вашингтон ще му е трудно да гради съюзи, след неговото решение за оттегляне на американските войски от сирийската граница, предаде ДПА.

Решението беше взето преди турското нахлуване, насочено срещу кюрдските сили в Сирия. „Съюзите са лесно нещо“, каза Тръмп и подчерта, че кюрдите са се сражавали редом с американците срещу „Ислямска държава“ само за земите си и водени от свой интерес.

Американският президент обвини кюрдите, които нямат своя държава, че не са помагали на САЩ през Втората световна война. „Не са ни помагали през Втората световна война, не са ни помагали при десанта в Нормандия“, подчерта президентът. „Похарчихме изключително много пари, за да помагаме на кюрдите, било то с боеприпаси, оръжие или пари“, каза Тръмп. „Както се казва, обичаме кюрдите“, заключи Тръмп, цитиран от АФП и БТА.

Турция започна вчера офанзивата си в Североизточна Сирия срещу кюрдските сили, съюзници на САЩ в борбата срещу групировката „Ислямска държава“. Tурското министерство на отбраната съобщи, че са превзети набелязаните цели в съседна Сирия.

„Операцията „Извор на мира“ успешно продължи през нощта и се осъществява както по въздух, така и по суша. Бяха превзети набелязаните цели. Операцията успешно продължава в съответствие с нашите планове“, се посочва в прессъобщение на турското министерство на отбраната, което не споменава конкретни населени места, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Турските медии съобщават, че през нощта армията е успяла да поеме контрол над четири села – Табатин, Мешрефи, Бир Ашък и Хави – в околностите на град Рас ал Айн в провинция Хасака. Сухопътни части на турските въоръжени сили тази сутрин навлязоха в околностите на сирийския град Тал Абяд, намиращ се близо до границата с Турция. В този район живеят християни асирийци, които са религиозно-етническо малцинство в Хасака.

Междувременно телевизия Ал Хадас съобщи, че сирийските кюрдски „Сирийски демократични сили“ (СДС) са унищожили четири турски танка в района на Тал Абяд. Сирийски кюрдски представител е съобщил, че са загинали петима турски военнослужещи.Тръмп се закани: Напълно ще залича икономиката на Турция, ако Анкара направи нещо в СирияДържавният глава на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че ще „заличи“ икономиката на Турция, ако Анкара на…Oct 8 2019skafeto.com

„Извор на мира“: Турция удари 181 „мишени на терористите“, кюрдите отблъснаха наземната операцияТурската армия е нанесла удари по 181 „мишени на терористите“ през първите часове на трансграничната…Oct 10 2019skafeto.com

„Извор на мира“: Турската армия нахлу в СирияТурската военна операция в Сирия е започнала с въздушни удари, като ще бъде подкрепена и с артилерий…Oct 9 2019skafeto.com

loading...