Тръмп съпруга САЩ извънредното положение Тръмп контраатакува Бейрут нападение починалите от коронавирус в САЩ Тръмп обвини Китай Доналд Тръмп импийчмънт търговската война коронавирус импийчмънт на Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Във вторник, 6 декември, организацията Trump, основана от бащата на Тръмп и която бившият президент притежава от много десетилетия, беше призната за виновна за 17 различни престъпления, включително данъчни измами, конспирация и фалшифициране на бизнес записи.

Компанията беше обвинена още през юли 2021 г., заедно с дългогодишния си финансов директор Алън Вайселберг, но за разлика от Вайселберг, който се призна за виновен в дългогодишната схема за данъчни измами през миналия август, според Тръмп компанията му няма никаква вина.

Прокурорите обвиняват Trump Organization, че е компенсирала финансовия директор (и други ръководители) с нерегистрирани бонуси в опит да намали облагаемия им доход. В случая с Вайселберг тези бонуси включват неща като безплатен апартамент в Upper West Side, коли Mercedes-Benz, взети на лизинг, обучение в частно училище за внуците му и пари в брой по Коледа, така че Вайселберг да може да раздаде „лични празнични бакшиши“, наред с други неща.

Схемата облагодетелства не само Вайселберг, който дължи по-малко пари под формата на данъци върху доходите, но и самата организация Trump, която избягва данъци върху заплатите и върху доходите. Според обвинителния акт компанията е поддържала електронни таблици за своите престъпления.

Докато Доналд Тръмп не беше обвинен лично, името му все пак беше цитирано по време на процеса. Часове преди бившият президент да обяви, че се кандидатира за поста за трети път, Вайселберг, чието споразумение за признаване на вината изисква от него да каже истината, потвърди пред журито, че Тръмп не само е бил наясно с необлагаемите доходи в основата на наказателното дело на правителството, но и той е човекът, който ги е упълномощил.

Попитан дали обучението в частното училище е платено лично от Тръмп, Вайселберг отговори: „Правилно“. Въпреки че максималната финансова санкция, която организацията на Тръмп ще трябва да плати (по-малко от 2 милиона долара), е относително нищожна цена за компания с неговия размер, както отбелязва New York Times, самото разследване на неговите действия, предвид кандидат-президентската му кампания, са това, което може да му навреди най-много.


loading...