Тръмп талибани

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи неочаквана предизборна подкрепа от говорител на афганистанските талибани в интервю за тв мрежа Си Би Ес нюз, предаде ДПА.

„Надяваме се той да спечели изборите и да приключи военното присъствие на САЩ в Афганистан“, каза говорителят Забибула Муджахид в телефонно интервю пред телевизията през уикенда. Друг талибански представител изрази пред Си Би Ес нюз безпокойство по повод новината, че Тръмп се е заразил с коронавирус.

От предизборния щаб на Тръмп обаче заявиха, че отхвърлят подкрепата от талибаните.

„Талибаните трябва да знаят, че президентът винаги ще защищава американските интереси с всички необходими средства“, каза говорителят на щаба Тим Мърто пред същата тв мрежа, предава БТА.

В средата на миналия месец Тръмп обяви, че иска да намали в близко бъдеще до 4000 числеността на американските войници на афганистанска територия. А по-рано тази седмица заяви, че американците може да се изтеглят от Афганистан до края на тази година.

През февруари т.г. САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение, според което чуждестранните войски ще напуснат Афганистан в срок от 14 месеца при гаранции за сигурност от страна на талибаните, припомни ДПА.