Доналд Тръмп търговска сделка Китай военна помощ украйна тръмп афганистан космическите сили на САЩ
Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че търговската сделка с Китай е загубила своето значение. Държавният глава говори за това по време на пресконференция в Белия дом. „Търговската сделка с Китай означава по-малко за мен, отколкото когато я сключих“, заяви Тръмп.

Търговското споразумение имаше за цел да облекчи напрежението между двете сили след търговската война, което възникна заради обвиненията на Вашингтон, че Пекин е манипулирал валутата си и е крадял от десетилетия търговските тайни от САЩ. В момента е договорена само първата фаза на търговската сделка. Позицията на Тръмп показва, че напрежението между водещите икономики останало. Вашингтон предприе редица действия, предназначени да накажат правителството на Пекин заради вируса и други въпроси, включително усилията му за ограничаване на политическите свободи в Хонконг и задържането на около 1 милион мюсюлмани в Уйгурския регион (Синдзян).

Тръмп разпореди прекратяване на специалния статут на Хонконг, след като определи, че нов китайски закон за национална сигурност означава, че бившата британска колония вече не е автономна. Той също така подписа закон, разрешаващ санкции срещу длъжностни лица, отговорни за репресии срещу политическото несъгласие в града.

И тази седмица, в една от най-големите заплахи за дипломатическите връзки между държавите от десетилетия, САЩ даде на Китай три дни да затвори консулството си в Хюстън, четвъртият по големина американски град.

Държавният департамент заяви, че е наредил затварянето на дипломатическата мисия с цел „защита на американската интелектуална собственост и личната информация на американците“, без да дава повече подробности. Китай отговори реципрочно и нареди на САЩ да затворят консулството си в град Ченду в отговор на затварянето на китайското консулство.

„Стъпката на САЩ сериозно нарушава международното право, базовите норми на международните отношения и сериозно вреди на отношенията между Китай и САЩ“, обяви в становище външното министерство в Пекин.

Министерството на правосъдието на САЩ също засили мерките срещу китайските хакери и изследователи. Във вторник департаментът обвини двама мъже, че работят с китайското правителство за инфилтриране на компании, разработващи ваксини срещу COVID-19. В обвиненията срещу тях има и такива за кражба на интелектуална собственост и търговски тайни, възлизащи на стотици милиони долари от компании по целия свят.

Новата студена война: Търговската сделка с Китай вече не е интересна за Доналд Тръмп
Доналд Тръмп заедно с Майк Помпео и Джон Болтън (Снимка: U.S. Department of State)

Предишната система на контакти между САЩ и Китай се разпадна, заяви днес Майкъл Помпео, цитиран от АП. Държавният секретар на САЩ говори в президентската библиотека на Ричард Никсън. В същото време Помпео отбеляза, че САЩ не трябва да се връщат към предишната политика на взаимодействие с Пекин.

Освен това държавният секретар подкрепи изявленията на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта от нов стратег, който би могъл да защити американския начин на живот и икономиката.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и неговата администрация нямат намерение да „спазват“ изискванията на Китай, както предишните администрации, подчерта държавният секретар в четвъртък и добави, че „Пекин е по-зависим от нас, отколкото ние от тях“.

„Китай днес е все по-авторитарен у дома си и по-агресивен по отношение на враждебността си към свободата в чужбина. Пекин третира международните споразумения като предложения, като проводници за глобално господство“, заяви Помпео.

Позовавайки се на затварянето на китайското консулство в Хюстън, секретарят отбеляза, че е „център за шпиониране и кражба на интелектуална собственост“, насочен срещу САЩ, предупреждавайки, че Белият дом не може „да третира това въплъщение на Китай като нормално“.

Според анализаторите разпалването на конфликта с Китай би могло да създаде нови бури за американската икономика, която вече е разклатена от пандемията и евентуално ще доведе до търговското споразумение, което Тръмп ще сключи с китайския президент Си Дзинпин.

Вижте още:
САЩ налагат визови ограничения на служители на компании от КитайСАЩ налагат визови ограничения за определени служители на технологични компании от Китай. Хуауей е е…Jul 16 2020skafeto.com

Китай наложи санкции на САЩКитай разкри подробности за обещаните ответни мерки срещу САЩ във връзка с наложените от американцит…Jul 13 2020skafeto.com

Помпео към Европа: Или свободата на САЩ, или тиранията на КитайАмериканският държавен секретар Майк Помпео направи едно от най-критичните си изказвания за Китай и …Jun 20 2020skafeto.com

Китай с нова сфера в търговската война срещу САЩВластите в Пекин са разпоредили големите селскостопански търговци в Китай  да преустановят закупуван…Jun 3 2020skafeto.com

loading...