Тръмп уволни

Президентът Доналд Тръмп уволни във вторник служител от Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ, който отхвърли твърденията на Тръмп за широко разпространена измама на избирателите.

Тръмп обяви в „Туитър“, че уволнява Крис Кребс, директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA), и директно го обвърза с изявлението на Кребс, в което се казва, че „няма доказателства, че някоя система за гласуване е изтрила или загубила гласове, променила гласовете си или е била в по някакъв начин компрометиран. “

„Неотдавнашното изявление на Крис Кребс относно сигурността на изборите през 2020 г. беше крайно неточно, тъй като имаше масови неправомерности и измами“, каза Тръмп в туит, преди да повтори множество неоснователни теории за съгласие за изборите. „Следователно, в сила незабавно, Крис Кребс е освободен като директор на Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата.“

Кребс разбира от туита на Тръмп, че е бил уволнен, заявява източник на CNN.

Заместник-директорът на CISA Мат Травис, служител номер 2 в агенцията, подаде оставка след уволнението на Кребс, съобщава още източникът на CNN. Той е подал оставка, след като Белият дом му е показал, че няма да поеме кормилото в CISA.

„Промяната в ръководството не е промяна в мисията и е от съществено значение да не губим фокус върху важната работа, която колективно поемаме от името на американския народ“, се посочва в писмо на CISA.

„За щастие имаме най-добрата работна сила в цялото правителство и знам, че можем да разчитаме на всеки от вас да продължи отличната работа, която вършите всеки ден, тъй като всички заедно работим за защита на днешния и утрешния ден“.

loading...