Тръмп ФБР Байдън 11 кила
Снимка: Gage Skidmore

Предполагаемият опит на ФБР да прикрие историята за откриването на компрометиращи доказателства за президента на САЩ Джо Байдън в лаптопа на сина му Хънтър е намеса в изборите през 2020 г., според бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Сега най-накрая стана ясно, че ФБР е „погребало“ историята с лаптопа на Хънтър Байдън преди изборите, знаейки, че ако не беше направило това, лесно щях да спечеля президентските избори през 2020 г.“, пише бившият президент на Америка на страницата си в социалната мрежа Truth.

Според него действията на ФБР са „голяма измама и изборна намеса на ниво, невиждано досега“ в САЩ.

Бившият президент призова „да се обяви законният победител или поне да се обяви, че изборите през 2020 г. са били непоправимо компрометирани и незабавно да се проведат нови избори“.

Преди президентските избори в САЩ през 2020 г. New York Post съобщи, че Байдън, благодарение на сина си Хънтър, е провел среща с Вадим Пожарски, старши служител на украинската компания Burisma, през 2015 г., въпреки че по-късно той твърди, че никога не е имал подобни контакти. Информацията за срещата между Джо Байдън и Пожарски заинтересува американските медии, тъй като самият бивш вицепрезидент увери, че никога не е обсъждал бизнес дейности извън Щатите със сина си.

В същото време от предизборния щаб на Байдън нарекоха информацията на New York Post недостоверна. Социалните мрежи Facebook и Twitter ограничиха достъпа до тази публикация през своите платформи.

Писмата, публикувани от изданието, са взети от лаптоп, за който се твърди, че е оставен от сина на Байдън в сервиз в Делауеър.

Тръмп многократно е призовавал за разследване на това как по-младият Байдън е получил високопоставена позиция в борда на украинската частна газова компания Burisma. Хънтър Байдън беше член на борда на компанията от 2014 до 2019 г.

През 2016 г. Джо Байдън поиска уволнението на украинския главен прокурор Виктор Шокин, който започна разследване на Burisma. В резултат Шокин е уволнен, а разследването по случая е спряно. Сега Тръмп обвинява Байдън-старши, че използва служебното си положение, за да помогне на бизнеса на сина си.


loading...