турски поток

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Тайип Ердоган, официално откриха газопровода „Турски поток“ в сряда, 8 януари. На церемонията присъстваха и президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов.

Държавните ръководители взеха участие в церемонията по въвеждането в експлоатация на газопровода, която се проведе в Истанбул.

На тържествена церемония в конгресния център Халич Ердоган заяви, че това е исторически проект както от гледна точка на двустранните отношения, така и от гледна точка на енергийната карта, съобщава турският телевизионен канал НТВ.
В своето изказване Путин отбеляза, че това е важно събитие не само за Русия и Турция, но и за целия европейски континент.

„Всички присъстващи на официалната церемония по пускането на новия газопровод са свидетели на наистина важно събитие не само за Русия и Турция, но и за държавите от Южна Европа, за целия европейски континент“, каза руският президент, цитиран от РИА Новости.

Той също така подчерта, че успешното изпълнение на съвместния мащабен проект „Турски поток“ ясно показва, че успешното руско-турско стратегическо партньорство дава конкретни резултати.

Сътрудничеството между Русия и Турция се развива във всички области въпреки усилията да му се попречи, добави Путин, цитиран от НТВ.

„Турски поток“ е един от най-големите съвместни руско-турски енергийни проекти от последно време. Той включва изграждането на газопровод по две линии: първата е предназначена за доставка на руски газ за турските потребители, втората – за доставка за страни от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия, Унгария, отбелязва ТАСС.

Компанията „Южен поток“ (South Stream Transport B.V.) изгради морската част от транспортната система, която се състои от две успоредни нишки в Черно море. „Турски поток“ тръгва от руския град Анапа и се състои от споменатите две линии, всяка с дължина по 935 км и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море.

Газопроводът, който ще пренася директно руския газ към Турция бе приведен в готовност за подаване на горивото на 31 декември 2019 г. По двете тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб. метра, ще се доставя общо 31,5 млрд. куб. метра руски газ. За всяка от линиите са използвани по повече от 75 хиляди тръби с диаметър 81,3 сантиметра и тегло около 9 тона; максималната дълбочина на полагането им е 2,2 хиляди метра.

Турция ще получава 15,7 милиарда куб. метра газ благодарение на пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“, заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез на официалната церемония по откриването на газопровода, предаде ТАСС.

„Турски поток“ е стратегически проект, който ще допринесе за стабилността в региона. Благодарение на проекта 15,7 милиарда куб. м. газ ще останат в Турция, а другите 15,7 милиарда ще бъдат транспортирани към Европа, отбеляза той.

Виж още:Борисов, Путин и Ердоган се срещнаха в Истанбул (ВИДЕО)Премиерът Бойко Борисов, президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ер…Jan 8 2020skafeto.com

loading...