https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Амбициозен план за освобождаване от вноса на масови енергоизточници изпълнява Турция. Детайли от него станаха ясни по време на енергиен форум с германско участие, пише „Хюриет“.

Ресорният министър Алпарслан Байрактар посочи, че „в скоро време“ добивът от черноморското газово находище „Сакария“ ще се увеличи от 4 млн. кубика на 10 млн. дневно. То беше открито през 2020 г. и се смята, че в него се съдържат 710 млрд. кубически метра природен газ.

„Целта ни след това ще бъде да увеличим добива до 40 млн. кубика“, заяви Байрактар.

По думите му в рамките на две десетилетия търсенето на синьо гориво в страната се е утроило, а нуждите от електроенергия растат с по близо 5% годишно.

„Зелени“ амбиции

Министърът подчерта, че енергийната политика на южната ни съседка се гради не само около задоволяването на нуждите на страната и намаляване на вноса, но и на постигането на въглеродна неутралност до 30 години.

Към момента ВЕИ мощностите представляват 55% от инсталирания капацитет в Турция, като амбицията е към 2035 г. вече да доближава две трети – 65%. За целта ще влязат в експлоатация 3500 мегавата соларни мощности и 1500 мегавата вятърни. Освен това се планира и изграждането на 5000 мегавата офшорни вятърни турбини.

След 30 години южната ни съседка ще има 20 000 мегавата ядрени мощности, като по думите на министър Байрактар това ще се постигне чрез комбинация от конвенционални и малки модулни реактори.