срив на турската лира Турция Инфлация

Турция отчете годишна инфлация от 84,39 процента през ноември, съобщи Турският статистически институт, цитиран от частната телевизия НТВ.

Данните показват слаб спад на увеличението на цените на годишна база в сравнение с предходния месец, когато инфлацията нарасна до 85,51 на сто на годишна основа. През септември Турция регистрира инфлация от 83,45 процента. По сектори най-голямо увеличение на цените има в транспорта – 107,03 процента, а най-ниско в комуникациите – 35,87 процента, предаде БТА.

„Девалвационна спирала“

Попитайте всеки, който ходи в Турция година след година, и той ще ви каже, че турската лира е в беда. Започвайки през 2013 г., валутата стабилно понижава стойността си, като в крайна сметка се потопи през последните 12 месеца.

През септември 2021 г. 1 щатски долар струва около 8 турски лири, но до октомври 2022 г. съотношението се влоши до почти 1 към 19.

Една от основните последици от тази девалвация е инфлацията – голяма инфлация.

Когато валутите падат като стойност, нещата, донесени от чужбина, стават по-скъпи. Тъй като повечето страни внасят стоки, като гориво, материали или технологии, по-слабите валути означават по-високи цени.

Този процес подхранва рекордната инфлация в Турция – сред най-високите нива в Европа.

Турският статистически институт съобщи през октомври, че инфлацията е достигнала 24-годишен връх от 85,51%, въпреки че мнозина твърдят, че реалният процент вероятно е дори по-висок. Независимият анализатор ENAG изчисли, че годишната инфлация на CPI всъщност е била 176,0% спрямо предходния месец.

Турските фирми са ударени от спада на стойността на лирата, което доведе до скок на производствените разходи, докато паричните резерви на турските граждани се изчерпват, защото сега те могат да купят по-малко с парите си.

„Ситуацията е още по-лоша за квалифицираните работници“, казва д-р Джем Ойват, преподавател по икономика в университета Гринуич, което води до опустошително за икономиката „изтичане на мозъци“.

Загубата на такъв талант има „потенциала да навреди на икономиката на Турция в дългосрочен план, като икономиката губи от работните места и бизнеса, които тези хора биха могли да създадат“, казва той.

Турция отново отчете рекордна годишна инфлация. Ето на какво се дължи

„Икономиката е твърде гореща“

И все пак има и други фактори, които играят роля за сегашното положение. Според д-р Ойват, силният ръст на БВП, който Турция преживя през последните десетилетия, не е „дори устойчив“ на първо място.

Част от това се дължи на по-дълбоки структурни проблеми, като големия дефицит по текущата сметка на Турция, което означава, че тя внася повече от износа си, но нещо друго е важно: лихвените проценти.

Когато икономиките растат бързо, повишаването на лихвените проценти често се използва от централните банки за охлаждане на икономиката. Те правят това чрез увеличаване на разходите за кредити, което намалява икономическата активност.

В Турция обаче се случи точно обратното. Лихвените проценти се поддържат много ниски от Турската централна банка, което води икономиката до излизане извън контрол.

„Винаги е твърде горещо“, казва Тимъти Аш, експерт по нововъзникващите пазари в BlueBay Asset Management. „Растежът е твърде висок, вътрешното търсене е твърде високо, вносът е твърде висок. Всичко прегрява“.

В резултат на това доверието в икономиката почти се срина, докато чуждестранните и местните инвеститори изтеглят парите си от Турция поради свободното падане на лирата.

Ниските лихвени проценти се дължат до голяма степен на „неортодоксалното“ разбиране на паричната политика от президента Реджеп Тайип Ердоган, твърди Аш.

„В миналото Ердоган печели избори, като наводняваше икономиката с евтини пари“, посочва Аш. „Но в крайна сметка идва ден за отплата.“

Аш също така твърди, че най-ниските лихвени проценти са били „полезни“ за „големите финансиращи“ на партията на Ердоган – ПСР, като лидерите в секторите строителството и недвижимите имоти, които могат да извлекат повече печалба от по-евтини заеми.

Друга част от историята е „ислямският произход“ на Ердоган, казва Аш.

Той е един от първите турски лидери, които посещават религиозно училище и е наследил отвращението на исляма към лихварството, което гледа на заемането на пари срещу лихва като на греховно.

„В крайна сметка – положението сега е комбинация от всички тези неща“, добавя той.

Защо нещата не се променят?

Властите в Турция са наясно какво се случва и многократно са критикували статуквото.

Въпреки това, за разлика от ситуацията в повечето други развити икономики, централната банка на Турция не е независима от правителството, което означава, че за тях е трудно да се справят с проблема.

Влошавайки нещата, Ердоган е уволнил множество финансови министри и ръководители на централната банка „по същество за това, че са му се противопоставили“ и са оспорили нетрадиционната му политика, според Аш.

„Ердоган обвинява всички останали“, казва той. „Той има екип от хора около себе си, които са добри мъже. Те не казват истината на властта. Това е като „новите дрехи на императора“”

Централизацията на властта в ръцете на турския президент е в основата на този въпрос.

„През първите 10 години на управление на AKP те имаха доста ортодоксални политики и правителството беше по-скоро широк елит“, казва Аш. „Сега по същество е само Ердоган и всички останали центрове на власт в партията са изгонени.“

„Вече няма проверки и баланси“, добави той. „Но има надежда за населението на Турция“.

Ердоган и партията му – ПСР се сринаха в социологическите проучвания, тъй като икономиката се влоши, губейки контрол над двата големи турски града Истанбул и Анкара на местните избори през 2019 г.

„Хората са доста разстроени“, казва Аш. „Те виждат как собственият им жизнен стандарт пада.“

Съдният ден за Ердоган идва през 2023 г., когато в Турция трябва да се проведат национални избори, въпреки че има шанс той да обърне нещата, особено чрез използване на публични разходи.

„Ердоган може да хвърли много пари за изолиране на определени слоеве от населението, като пенсионерите, хората със социални осигуровки [и] работниците в публичния сектор“, обяснява Аш. „Той със сигурност ще използва бюджета, за да помогне на тези, които смята, че са ключови за спечелването на изборите.“

Законовата минимална работна заплата наскоро беше удвоена в Турция в светлината на рязко нарастващата инфлация.

Все пак дългосрочните перспективи за неговото правителство ще бъдат неясни, ако социологическите проучвания останат ниски и икономическата му политика не се промени.

„Трудно е да се предвидят избори“, казва Аш. „Но това ще бъде най-ожесточеното гласуване от 20 години. „Залозите са високи, Ердоган има много да губи.

„Ще бъде интересно“, завършва той.


loading...