турция русия сирия

Турция и Русия ще обсъдят премахването на силите на „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Работническата партия на кюрдистан“ (ПКК) от Северна Сирия, в частност от градовете Манбидж и Айн ал Араб по време на разговорите в град Сочи, насрочени за 22 октомври.

Това съобщава вестник Hurriyet Daily News, цитиран от „Фокус“.

Вестникът се позовава на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.
Анкара се споразумя с Вашингтон на 17 октомври да обяви временно прекратяване на военните действия в региона, за да позволи на силите на ОНС и ПКК да се изтеглят от планираната от Анкара зона за сигурност в Северна Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с руския държавен глава Владимир Путин на 22 октомври, в спешна среща, свързана със Сирия.

Военните сили на Турция обстреляха американци в СирияВоенните сили на Турция, които предприеха пълномащабно настъпление в северната част на Сирия, са обс…Oct 12 2019skafeto.com

Пред журналисти Чавушоглу заяви, че Турция очаква ОНС да бъдат премахнати от регионите, където сирийското правителство, с подкрепата на Русия, разположи свои сили в северната част на страната.

Турция и Русия ще обсъдят премахването на кюрдите от Северна Сирия

Той добави, че Турция не иска да види дори един член на кюрдските сили в зоната за сигурност след края на договореното прекратяване на военните действия.

На 9 октомври Турция започна операция „Извор на мира“, за да подсигури, според правителството в Анкара, югоизточната си граница със Сирия. Турция иска да установи зона за сигурност на територията на Северна Сирия, която да е чиста от елементи на обявените за теорристични организации от Анкара ОНС и ПКК.

Путин: Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствиеРуският президент Владимир Путин призова за освобождаване на Сирия от чуждестранно военно присъствие…Oct 12 2019skafeto.com

На 17 октомври Турция се съгласи на временно прекратяване на операцията, за да се изтеглят силите на кюрдите от границата.

Това се случи след среща между Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс, които се срещнаха в турската столица същия ден.

Междувременно стана ясно, че представителят на „Сирийските демократични сили“ Редур Халил е заявил, че войските им ще се изтеглят от границата с Турция в съответствие с договорената сделка между Вашингтон и Анкара, която даде възможност за евакуирането на кюрдски войници и цивилни от региона. Това пише израелският вестник The times of Israel.

Турция и Русия ще обсъдят премахването на кюрдите от Северна Сирия

Халил заяви, че планът за евакуация от град Рас ал Айн, където по-рано имаше информация, че боевете между кюрдски и турски сили продължават, ще бъде осъществен до 21 октомври, ако няма забавяния.

Той каза, че силите на СДС ще се изтеглят от региона между градовете Рас ал Айн и

Тел Абияд и ще отстъпят на 30 км от турската граница.

Според изданието това е първият случай, в който кюрдските сили заявяват официално намерението си да се изтеглят от определената от Турция зона за сигурност в региона. В изявлението се казва, че изтеглянето е координирано със САЩ. Споразумението не уточнява обаче точно от кои региони СДС трябва да се изтегли.

Ердоган поряза Тръмп: Турция никога няма да обяви примирие в Северна СирияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския президент Донал…Oct 16 2019skafeto.com

Предишните споразумения между САЩ и Турция за зоната за сигурност по северната граница на Сирия се провалиха, заради различия в дефинициите за буферната зона, която Анкара иска да установи в региона.

Халил заяви, че частична евакуация вече била проведена в Рас ал Айн, след дълго забавяне и със сътрудничеството на САЩ.

Анкара се съгласи да прекрати временно офанзивата си в Северна Сирия за пет дни, за да позволи на кюрдските сили да се изтеглят от границата.

Въпреки това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че операцията ще продължи и ще „смаже“ кюрдските сили, ако те не изпълнят обещаното от САЩ.

По-рано СДС и турските въоръжени сили си размениха множество обвинения в нарушение на временното преустановяване на военните действия.

Турската офанзива беше започната на 9 октомври, като правителството в Анкара твърди, че това е операция, която защитава националната сигурност на страната.

Въпреки това военните действия предизвикаха нова хуманитарна криза в Сирия.

САЩ: Турция сама да се справя със зоната за сигурност в СирияВоенните сили на САЩ няма да вземат участие в прилагането на споразумения за създаване на зона за си…Oct 19 2019skafeto.com

loading...