Турция оръжия

Турция е готова да се обърне към други доставчици на оръжия за противовъздушна отбрана, ако традиционните ѝ западни партньори не успеят да гарантират доставките на такива. С този коментар от страна на правителството в Анкара турските власти сигнализират, че са готови отново да купят руски оръжия, след като през миналата година страната получи две доставки на S-400 през миналата година.

„Военните сили на Турция се нуждаят от допълнително модернизиране извън покупката на модерната система S-400 Москва“, това е заявил външният министър на южната ни съседка Мевлют Чевушоглу в интервю, цитирано от Bloomberg.

„Ако не искате да го купим от някъде другаде, тогава трябва да сте готови да ми го продадете. Ако не го направите, ще продължим да го купуваме от друго място. Днес това може да бъде S-400. Утре ще бъде друга нова система. Това няма значение“, добавя той.

Този коментар досега е най-конкретният и разкриващ намеренията на Анкара да модернизира противовъздушната си отбрана дори с цената на това да подклади ново напрежение между нея и партньорите ѝ от НАТО. От думите на Чевушоглу става ясно, че Турция вероятно ще продължи да работи с Русия в тази посока.

„Ние имаме нужда от повече от две батареи (бел.ред. през миналата година Русия направи две доставки на противовъздушната ситема за Турция). Нуждаем се от три, пет батареи преди да започнем сами да правим такива“, коментира още външният министър.

От години Анкара и Вашингтон имат спор за американската алтернативна система Patriot. Американските власти отказват да направят доставка за Турция. Междувременно решението на турските власти да закупят руската система разпалиха с нова сила конфликта със САЩ, като те заплашиха да наложат санкции на южната ни съседка и спряха производството на изтребителите си F-35 в страната.

Вижте още:
САЩ готови да ударят Турция с нови санкции заради С-400Американските депутати внесоха в Конгреса на САЩ законопроект за санкции срещу Турция заради придоби…Jul 18 2020skafeto.com

Ще купува ли Сърбия системи С-400?Президентът на северозападната ни съседка Сърбия Александър Вучич заяви, че към момента няма намерен…Nov 6 2019skafeto.com

loading...