Турция Истанбулска конвенция българия анексирана Турция помощ за бежанци

Европейският съюз е предоставил този четвъртък цялата сума от 6 млрд. евро в рамките на обещаната на Турция помощ в замяна за приемането на бежанци, съобщи АНА-МПА. По силата на споразумението между Брюксел и Анкара, Турция се съгласи да приеме обратно на своя територия всички мигранти, които пристигат на гръцките острови, включително и кандидатите за убежище от Сирия.

В замяна на това на Турция трябваше да бъдат изплатени от ЕС 6 милиарда евро за подобряване на условията на живот на 3,6 милиона бежанци, настанени на турска територия.

„Днес завършваме предоставянето на шестте млрд. евро помощ от ЕС за подкрепа на бежанците и приемането им от Турция“, каза Николаус Майер-Ландрут, ръководител на делегацията на ЕС в Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган често обвиняваше ЕС, че не спазва финансовите си ангажименти по този въпрос. Освен това през септември той заяви, че разходите на Турция за приемането на бежанците достигат до 40 млрд. евро.

От договорената сума 4,7 млрд. бяха предоставени през март. Според Европейската комисия 3,2 млрд. от тях вече са изплатени.

Съобщението на ЕС за предоставянето на средствата идва седмица след решението за налагането на санкции от Брюксел срещу Анкара за действията на Турция във вреда на Гърция и на Кипър в Източното Средиземноморие. Въпреки това ЕС изрази волята си „да продължи да предоставя финансова помощ за сирийските бежанци и общности, приети в Турция, и да сътрудничи в областта на отговорното управление на миграционните потоци“.

loading...