В Турция от днес действа забрана за пушене във външни пространства във всички провинции в опит да спре нарастващите случаи на коронавирус, пише Дейли Сабах. Според прессъобщение на вътрешното министерство, изпратен до областните управители в цялата страна, пушенето ще бъде забранено на повечето места на открито, включително претъпканите улици, спирките за обществен транспорт и градските площади.

Решението идва часове след като областните управителите на Истанбул и Измир обявиха забраната за пушене за съответните им градове, като вътрешното министерство разшири забраната за цялата страна.

Министерството също така помоли областните управители да наблюдават огнищата в техните провинции и да въведат полицейски час за възрастни граждани – най-рисковата група срещу COVID-19. Докато Турция се опитва да не прибягва до прекалено строги мерки, нарастващият брой инфекции принуждава правителството да върне определени ограничения.

Във вторник провинциите Истанбул и Анкара обявиха вечерен час за граждани на възраст 65 и повече години, като им позволи да излизат навън от 10:00 до 16:00 часа.

Министерството на здравеопазването съобщи в сряда, че Турция е регистрирала 2693 нови пациенти с COVID-19 и 86 смъртни случая на ден.

С данните в сряда общият брой на пациентите с COVID-19 от началото на епидемията в страната надхвърля прага от 400 000, докато общият брой на загиналите от COVID-19 нараства до 11 145.

Според министерството през последните 24 часа са проведени над 115 000 теста за COVID-19.

Междувременно общият брой на възстановяванията се е увеличил до 344 613, като допълнителни 2112 пациенти са тествали отрицателно за COVID-19 предишния ден.

Подобно на останалия свят, Турция се бори с втора вълна на COVID-19 въпреки най-добрите усилия на правителството.

„Нашите здравни работници правят всичко възможно, за да поддържат броя на пациентите в нашите болници на управляемо ниво. Можем да победим тази епидемия само като работим заедно“, написа министърът на здравеопазването Фахретин Коча, малко след обявяването на ежедневните данни.

По-рано през деня той отново призова гражданите да спазват предпазните мерки.

„Просто моля да направим каквото можем. Не повече. Защитете се с маска на лицето. Опитайте се да практикувате социално дистанциране“, написа той.
Съветникът за COVID-19 на Байдън призовава за тотална карантинаДиректорът на Центъра за изследване и политика на инфекциозните болести в университета в Минесота и …Nov 12 2020skafeto.com


loading...