Байдън рак

Президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да поддържа натиска от заплаха за санкции срещу Турция заради закупуването на руските системи за противоракетна отбрана С-400.

Освен това Белият дом ще наложи допълнителни санкции, ако Анкара закупи други оръжейни системи от Кремъл, предаде АП. Агенцията се позова на изслушването пред конгреса на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

Тя също осъди съобщението от кипърските турци за частично отваряне на Вароша, изоставен град на Острова на Афродита, за евентуално заселване отново.

От месеци САЩ притискат Турция да се откаже от руските С-400. Американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд заяви, че единственият начин, с който Анкара може да разреши разногласията с Вашингтон, е да се откаже от руските системи за ПВО.

Вашингтон предложи на Анкара да изостави С-400 срещу 100 милиарда долара, но Турция не се съгласи с това. Освен това Турция изрази готовност да закупи от Русия втори комплект системи за противовъздушна отбрана С-400, ако с това има и трансфер на технологии.

Русия и Турция подписаха договор за Москва за доставка на Анкара на зенитно-ракетни системи С-400 през 2017 г. Турция беше първата държава от НАТО, която придоби тези системи от Русия.

Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция от страна на САЩ и Алианса като цяло. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск и не се отървава от С-400, Вашингтон изключи Анкара от американската програма за производство на изтребители-бомбардировачи F-35 от пето поколение.

Вижте още:

Байдън и Ердоган не се разбраха за системите С-400Президентът на САЩ Джо Байдън и турският лидер Реджеп Ердоган по време на двустранната си среща не п…Jun 18 2021skafeto.com

Ердоган бесен срещу санкциите на САЩ за С-400Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро САЩ заради наложените санкции на страната…Dec 15 2020skafeto.com

Русия тества новия ракетен комплекс С-500, изпраща танкове до АфганистанС-500 е извършил изпитателна бойна стрелба по високоскоростна балистична цел, съобщиха от руското во…Jul 20 2021skafeto.com


loading...