Турция Украйна

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подкрепи подкрепи Украйна за Крим и НАТО. Турция зове за деескалация на конфликта в Донбас, уточнява „Ройтерс“.

„Ние също така решително защитаваме териториалната цялост на Украйна. Ние потвърдихме основното си решение да не признаем анексията на Крим „, каза Ердоган. Според него Анкара подкрепя така наречената „Кримска платформа“ – проект на Киев за доближаване на международната общност до проблема с териториалната принадлежност на полуострова. „Надяваме се, че тази инициатива ще донесе положителни резултати за всички народи на Крим, включително кримските татари и Украйна“, подчерта турският президент.

Той добави, че двустранните отношения между Анкара и Киев имат за цел да гарантират, че Черно море остава „море на мира, спокойствието и сътрудничеството“. Освен това Ердоган подкрепи Минските споразумения като начин за деескалация на конфликта в Донбас.

„Разменихме мнения за ситуацията в Източна Украйна. Ние вярваме, че настоящата криза може да бъде разрешена политически, дипломатично и в рамките на международното право „, каза турският държавен глава.

Не за първи път Ердоган заявява, че Турция не признава анексията на Крим от Русия. През октомври 2020 г., след преговори със Зеленски, той вече направи такова изявление.
НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна УкрайнаСтрупването на руски войски на украинската граница предизвиква все повече критики в международната о…Apr 6 2021skafeto.com

loading...